Приеха Бюджет 2014
Приеха Бюджет 2014 / DarikNews.bg, архив

Бюджет 2014 е възможният бюджет. Така определи финансовата рамка на община Стара Загора главният финансист Цанка Ганева. Бюджетът за тази година беше приет с гласовете на 37 заседатели. Против гласуваха от БСП и Николина Горова от ВМРО-БНД. Колегата й от групата Кристиан Петков обаче заяви своята подкрепа за предложения бюджет още в зала и гласува „за". От постъпилите предложения в зала беше прието единствено това на общинския съветник от ГЕРБ Николай Диков за закупуване на кувьоз на стойност 15 хил. лева за нуждите на недоносените бебета. 87 721 134 лева е заложеният за тази година бюджет, а преходният остатък от миналата година е 6 млн. лева.

Близо час продължиха дебатите и разискванията по приемането на касовия отчет на бюджета за миналата година. Предвиждам, че годината ще бъде изключително тежка за община Стара Загора във финансово отношение, посочи ръководителят на групата на социалистите в Общинския съвет Илия Златев и постави осем проблема, сред които изразходваните пари по чистота, продажбата на земеделски земи, липсата на приходи от туристическия данък.

През изминалата година имаше непредвидени разходи, сред които местния референдум и придобиване собствеността върху ресторант Аязмото, т.е. промяната в инвестиционната програма е нещо нормално, коментира кметът Живко Тодоров. За пореден път той обясни какви кредити има община Стара Загора и какви са очакванията за тяхното разплащане."Наследихме 5 млн. лева кредит, който ще погасим до 2015 година. За Античния форум, Интегрирания план и ЦНСТ-та имаме 2 420 000 лева по фонд ФЛАГ. Те ще бъдат погасени след като получим средствата от управляващия орган. Парите по „Джесика" за пазара са малко над 2 600 000 лева, чиито вноски се покриват от таксата, която се събира от наемателите, т.е. това няма да утежни бюджета за тази година, а по фонд „Козлодуй" започваме да изплащаме парите още от тази година. Всеки, който разбира от финанси вижда, че общината е в много добро финансово състояние и се надявам спекулациите по тази тема да спрат".

Един глас не достигна да бъде прието предложението на Тихомир Томов от Нова сила да се намалят таксите за ползване на общинската спортна зала в училище „Иван Вазов" и на футболното игрище зад пощата.

На сесията беше решено, че хората с трайни увреждания над 71% и тези над 65-годишна възраст с пенсии до 270 лева ще ползват 70-процента намаление при пътуване в градския транспорт. С вдигането на минималния пенсионен праг от 250 на 270 лева повече възрастни хора ще могат да се възползват от намаленията.