събор
събор / netinfo
Президентът на България  и върховен главнокомандващ  въоръжените  сили  на страната Румен Радев  няма да подпише Указа за освобождаването на Младен Маринов като главен секретар на МВР и назначаването му за вътрешен министър, при положение, че няма съгласуваност, която законът изисква.

Това  заяви  президентът по време на провеждащия се край Казанлък първи национален събор на Съюза на офицерите и сержантите от резерва.
 По думите му, „погазването на Закона се е превърнало у нас в норма и диагноза на нашата демокрация“. Радев подчерта, че има ясно разписана законова процедура и че тя не е спазена и призова законът да се спазва на най- високото ниво, „ако искаме да се спазва и по надолу“.

Президентът се  подразни на журналистическите настоявания за евентуалния срок, в който ще се подпише Указа за освобождаването  на  настоящия главен секретар, като определи настойчивите питания като  „малко странно“  след  случая с арестуваните журналисти   и  прославят ни заради този случа в чуждия печат и удобното мълчание за това на журналистическата гилдия.
Президентът определи като „категорично неотговорящи на истината“ и „обилните обяснения“,  по думите му от последните дни на Министерския съвет по отношение на  това кой да води българската делегация  в САЩ за срещата на високо равнище на ООН. Радев каза, че  „проблемът не е дали ще ходи президентът или премиерът в ООН , а дали се спазва закона, духа на Конституцията и как се вземат решенията“.

Вчерашният апел на запасните офицери за провеждането на референдум за наборната военна служба, българският държавен глава каза, че ще коментира обстойно след като се запознае с разчетите и механизмите по които да става това и  ги очаква от Министерство на отбраната.
 „При всички случаи това е въпрос на един по широк дебат, уточни държавният глава.

В словото си пред стотиците участници на първия национален събор на Съюза на офицерите и сержантите от резерва, посветен на 110 годишнина от създаваното на Съюза, българският президент призова за единение на цялото общество. „Крайно време е миналото да не ни  отнема от обществената енергия“, допълни той.

Румен Радев  благодари на  запасното воинство за себеотверженото пазене на  националните ценности, отстояването на родолюбивия дух на българския офицер и българина и пазенето на народната и воинска  памет „във времена на упадък на ценности и загуба на посока“.

Вицепремиерът по сигурността и министър на отбраната Красимир Каракачанов, който също присъства на събора, се извини на българското офицерство за претърпяното унижение назад в годините от различните политически посоки. „Досега нито един български политик  не се е извинил на мъжете и жените, служили в Българската армия за престъпленията и глупостите, направени с нея и превърнали я в подлога“, каза Каракачанов. Вицепремиерът каза, че докато  той е министър на отбраната, няма да позволи да се нареже нито една българска бойна единици в БА.
Националният събор на Съюза на офицерите и сержантите от резерва събра  стотици представители на структурите в цялата страна, както и техни гости от сродни организации от Румъния и Гърция.

Пред участниците председателят на Съюза ген. Златан Стойков в словото си   намекна за предстоящо обединение на всички военно-патриотични организации в страната.

Съборът бе уважен от кмета на Казанлък Галина Стоянова, домакин на проявата, висши офицери от резерва и действащия генералитет, народни представители, кметове на съседни общини.  На събора бе и главният секретар на МВР в оставка  Младен Маринов.