Президентът Плевнелиев: Розата е най- разпознаваемият български символ и сме длъжни да го защитим
Президентът Плевнелиев: Розата е най- разпознаваемият български символ и сме длъжни да го защитим / kazanlak.com


„Розата е най-разпознаваемият български символ и сме длъжни да защитим това световно постижение на България", заяви държавният глава Росен Плевнелиев в приветствието си към жителите и гостите на Казанлък, където взе участие в заключителните тържества за Празника на розата в подбалканския град. Президентът, представители на местните власти, министри и стотици граждани наблюдаваха традиционното шествие по случай празника.

В словото си президентът припомни, че в България са концентрирани две трети от световното производство на розово масло. Страната ни разполага също така с природни и климатични дадености, които гарантират уникални условия за отглеждане на маслодайната роза, а българското розово масло е вписано като Защитено географско указание в Европейския регистър на защитените наименования за произход и защитените географски указания.

Президентът Плевнелиев изрази надежда, че розопроизводството ще намира все по-голяма подкрепа от страна на изпълнителната власт и определи подкрепата за бранша като „регионална политика в действие". Държавният глава приветства и усилията на местната власт Празникът на розата да бъде включен в списъка на световното нематериално културно наследство на ЮНЕСКО.

В Казанлък президентът Росен Плевнелиев, кметът Галина Стоянова и генералният директор на Българската телеграфна агенция Максим Минчев откриха дванадесетия Пресклуб на БТА в сградата на Културно-информационния център в града. Държавният глава определи новия офис на БТА като изключително важен за региона. „Можем да заздравим демокрацията си само когато даваме думата на хората. Новият Пресклуб на БТА ще даде възможност на всеки да бъде чут, а обективната истина и проблемите на хората да бъдат посочвани", каза президентът Росен Плевнелиев и поздрави журналистите и служителите на обществената институция за усилията въпреки трудностите да бъдат близо до гражданите.