Премиери, бебета и сватба в операта през 2013 година
Премиери, бебета и сватба в операта през 2013 година / Държавна опера Стара Загора

Изминаващата 2013 година започна на 17 януари за колектива на Държавна опера-Стара Загора с представление на оперетата „Царицата на чардаша" и завърши на 20 декември с Коледен концерт.

На 28 февруари бе премиерата на „Турандот" на Джакомо Пучини, която продължи да се играе при пълен салон. Възстановеният спектакъл на оперетата „Здравейте, аз съм ваш"та леля" с Мариан Бачев в главната роля, бе представен на сцената на 26 март.

На 17 април бе прощъпулникът на „Севилският бръснар" - адаптирана за деца постановка, в която малките зрители са на самата сцена и се включват в действието. Този спектакъл бе номиниран за наградата „Кристална лира" на Съюза на музикалните и танцови дейци.

За първи път в България бе представена комичната опера „Пощальонът от Лонжюмо" от Адолф Адам /премиера на 23 май/ с постановъчен екип от Франция. Представлението бе част от богатата програма за отбелязването на 20-годишнината на Френския културен институт в страната ни.

На 25 юни на сцената на операта гостува известното сопрано от Метрополитън опера - Сюзън Невс. В следващия месец тя води в града ни творчески клас на студенти от САЩ, които представиха в Стара Загора „Сватбата на Фигаро" /на 8,10 и 12 юли/.

Новият творчески сезон бе открит на 20 септември с „Мадам Бътерфлай". Първата премиера за сезона бе на камерната опера „Дидона и Еней" от Хенри Пърсел, която се играе във фоайето на Операта.

През месец ноември творческият колектив осъществи още две премиери - на детския образователен спектакъл „Петя и вълкът" и „Малкият коминочистач" и на танцовия спектакъл „Споделено пространство" с режисьор Анна Пампулова. Този спектакъл се реализира изцяло с финансово съдействие на бизнесмен, член на Ротари клуб-Стара Загора - един огромен жест на подкрепа, вяра и кураж към творците от балетната трупа на Операта.

На благотворителната „Коледна вечер за Операта" 16 неправителствени организации обединиха своята вяра в още по-доброто настояще и бъдеще на първата извънстолична опера в страната и събраха средства в подкрепа на операта. В момента съставът се готви за националната премиера на комичната опера от Джузепе Верди „Крал за един ден" през месец януари 2014 г.

Между представления, премиери и гостувания, тази година Опера Стара Загора „увеличи щата си с трима нови солисти" - Деси Стефанова има прекрасен син, Иван Кабамитов - лъчезарна дъщеричка, Марк Фаулър - син. През лятото Мануела Манолова /корепетитор/ и Теодор Пеев /артист-хорист/ сключиха граждански брак и така има още едно ново семейство музиканти в колектива на Операта.