Регионална библиотека Стара Загора
Регионална библиотека Стара Загора / netinfo
Книгата „Зографи отвъд границите. Възникването на Тревненската художествена школа в контекста на балканското изкуство XVII – XVIII в.” ще бъде представена тази вечер от 18.30 часа в Регионалната библиотека „Захарий Княжески”. Старозагорци ще могат да се срещнат и с автора Ваня Сапунджиева, която е гл. ас. д-р, преподавател по иконопис към Православния богословски факултет на ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий”.

Представеният от нея труд е първата й самостоятелна монография и е плод на дългогодишния й интерес към проблемите на българското Възраждане в контекста на изкуството на Балканите през XVII – XIX в. Входът е свободен.
 
Ваня Сапунджиева завършва специалност философия и право (1993) в Националната Априловска Гимназия – Габрово; специалност „Иконография“ (1998), във Великотърновския Университет “Св. Св. Кирил и Методий”; защитава докторска дисертация по Изкуствознание и изобразителни изкуства (Иконография) към същия университет (2007 г.), и осъществява проект по постдокторска програма към Фонд Научни Изследвания, в сътрудничество с Университет Аристотел, Солун, Гърция (2010-2013). От 2008 г. е редовен преподавател по иконопис в специалност „Църковни изкуства“ към Православен Богословски Факултет, ВТУ “Св. Св. Кирил и Методий”. Член е на групата „Икона“ (Група на преподаватели по църковни изкуства от България, Румъния, Сърбия, Македония, Русия и Гърция), инициирана и ръководена от проф. Георгиос Кордис. От 1997 г. участва в множество колективни изложби проведени в България, Швейцария, Белгия, Румъния, Гърция, Македония, Франция, Люксембург. Сред по-значимите й реализирани проекти в областта на църковната живопис са: стенописите на храм „Св. Паисий Хилендарски“ – Стара Загора, „Храм св. Никола“, Weiler-la-Tour, Люксембург, иконостасни комплекти икони за храм „Св. арх. Михаил“, с. Колена, Старозагорско, за храм „Св. Харалампий“ – с. Долна Махала, Пловдивско, иконостасни пана за храм „Св. патр. Евтимий Търновски“ – Париж, както и множество частично разработени теми за храмове в България. Участва в две международни иконографски школи в манастира Бранковяну и в манастира Бистрица, Румъния (1998, 2000), на Първи, Трети и Четвърти симпозиум за иконографско изкуство на групата „Икона“, проведени в Солун (2009) и в Санкт Петербург (2010), манастира Нови Валаам, Финландия (2011), на Третото биенале на иконата „От Успенски до наши дни“ в Православен институт „Св. Сергий Радонижки“ – Париж (2009) и на Първо, Второ, Трето и Четвърто биенале на църковните изкуства – Велико Търново (2009, 2011, 2013, 2015), на международно ателие „Нова икона“, посветено на 300 г. от мъченичеството на св. Бранковяни, Букурещ, Румъния (2014). Работи и публикува в областта на християнското изкуство и иконология. До момента има подготвени за печат публикувани 12 статии в различни специализирани издания в България и в чужбина. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook- https://www.facebook.com/darik.starazagora/