По-малко  мераклии за изборите през юни в Казанлък
По-малко мераклии за изборите през юни в Казанлък / Д.Бобева- архив
35 партии, коалиции и независими кандидати ще участват на местните избори за Общински съвет в Казанлък на 21-ви юни тази година, съобщиха от ОИк в града.

Новите избори са вследствие на решението на ВАС от началото на март т.г. за касиране на предишния местен вот, в частта за съветници, поради нарушена изборна квота и партийна представителност.

Регистрираните до крайния срок-11-ти май формации и индивидуални кандидати за участие във вота са с 9 по-малко от тези, които се регистрираха за участие в предишните местни избори, провели се на 28-ми октомври миналата година.

Впредстоящите местни избори на 21-ви юни казанлъчани ще избират между 19 политически партии, 9 независими кандидати за общински съветника и 6 политически коалиции. Сред участващите в новия местен вот има и съвсем прясно регистрирани формации катополитическа партия “Солидарност” на някогашния баскетболен бос в Казанлък Христо Младенов,предизборна коалиция “Експерти за Казанлък”, представляваао от изп. директор на"Арсенал"-АД инженер Николай Ибушев, иПолитическа коалция “Единство и надежда за просперитет на Казанлък , в която са формациитеБСДП, ПД “Социалдемократи ” и партия “Новите лидери”.

Рекорден брой в истоирята на местното самоуправление в Казанлък са и регистрираните независими кандидати за общински съветници-9. Сред тях са досегашни партийни представители и съвсем непознати за казанлъчани лица, като 21 годишната Сание Ахмед Али и нейният родственик Ахмед Осман Али. По думите им, те още не били решили "чий точно интереси ще представляват в местния парламент", но са категорични, че "сред регистрираните партии и коалиции няма симпатична тяхна кауза".

До 19 часа на 21 май в ОИК ще се приемат и регистрират самите листи на кандидатите за общински съветници, както и подписките на издигналите независими кандидати Инициативни комитети.

До 26-ти май ОИК ще определи чрез жребий и реда в интегралната бюлетина в който ще са вписани партиите и коалициите и след тях независимите кандидати за съветници по реда на постъпване на документите им часа на регистрация в ОИК.

До 27-ми май в дирекция ГРАО в Стара Загора ще бъде направена и проверка на депозираните подписки от Инициативните комитети, издигнали независими кандидати за старейшини.

Началото на предизборната кампания в Казанлък започва в 0 часа на 21-ви май и ще приключи в 0 часа на 20-ти юни. на вота през юни гражданите на общината ще избират 37- местен градски съвет.