Откриват две изложби в Нощта на музеите
Откриват две изложби в Нощта на музеите / РИМ Стара Загора

Две изложби ще бъдат открити тази вечер в РИМ Стара Загора.

В 19:30 часа в малка изложбена зала, 2 експозиционно ниво се открива "Фибули от античността". Изложбата представя материали от частната колекция на Стефан Шоселов. Фибулата е вид катарама, служеща едновременно за закрепване и украса на облеклото. Тя придържа дрехата или две дрехи една към друга. Могат да се видят експонати от почти всички типове, изработени от желязо, бронз, сребро и злато и използвани в периода VIII в. пр. Хр. - VII в. сл. Хр.

Час по-късно на 4 експозиционно ниво ще бъде открита изложбата "Стъклото през хилядолетията". Стъклото изминава дълъг път на развитие от времето на неговото откриване преди повече от пет хиляди години до днес. От скъп материал, който служи само за направа на предмети за разкош и украса, то става един от най-използваните материали.
Изложбата „Стъклото през хилядолетията" представя част от предметите, изработени от стъкло и съхранявани във фондовете на РИМ-Стара Загора. Представени са различни видове съдове от периода от II в. сл. Хр. до последните години на XX в. и накити от II в. до XIV в. Чрез богат илюстративен материал и обяснителни текстове са представени основните етапи в развитието на стъклопроизводството, използваните техники и видовете стъкло.