От май SMS паркиране в Казанлък
От май SMS паркиране в Казанлък / dariknews.bg

От началото на май в Казанлък ще се паркира и с SMS, научи  Дарик .

В момента администрацията в община Казанлък подготвя реализирането на тази възможност за т. н. "синя зона", която  е вменена с приета  през февруари тази година нова общинска Наредба 4- за паркиране, спиране и престой в Казанлък. Наредбата бе приета в две четения от Общинския съвет на града.

Паркирането с SMS ще е 1,20 лева с ДДС и ще дава възможност автомобилът да остане на съответното място, без санкция, в рамките на 1 до 3 часа.

Съгласно влязлата вече в сила Наредба за паркирането, спиране и престоя на автомобили в Казанлък, Общината започва и процедура и за придобиването и на т.н. "паяк" за вдигане на неправилно паркирани автомобили.

Все още не е ясно дали ще се закупи такъв или ще бъде нает от фирма, която да извършва тази дейност, но при всички случаи ще има обявена обществена поръчка, коментираха общински съветници, приели наредбата. Според тях, не било изключено да се предприеме вариант "Стара Загора", където дейността на "паяците" е предоставена на частна фирма и тя преценява кои автомобили да бъдат вдигани, а работниците, които вършат тази работа са общински служители.

Причината за този ход щяла да бъде финансови средства, с които общината не разполага.

Според приетото в наредбата, вдигането с паяк ще се санкционира по 50 лева. Отделно по лев на час престой в специален паркинг ще заплащат водачите на вдигнатите по този начин автомобили.

Съгласно приетата наредба трябва да се промени и цената на закопчаването на неправилно паркирани автомобили със "скоби" от 10 на 20 лева. Засега обаче това няма да стане, цената на "скобите" остава непроменена- 10 лева.

Паралелно с въвеждането на възможността за SMS паркиране, ще се запази и паркирането чрез талон от паркомат.

Текстовете от Наредба 4, свързани с промени и глоби, ще се въвеждат поетапно, увериха наши източници.

Зя тях гражданството щяло да бъде уведомявано своевременно.