От 3-ти декември ще броят ръчно и казанлъшките бюлетини
От 3-ти декември ще броят ръчно и казанлъшките бюлетини / netinfo
На 3-ти декември в 10 часа в Административният съд в Стара Загора започва броенето на бюлетините от местните избори в община Казанлък за избор на общински съветници.

Това постанови съдия Галина Динкова от Административният съд в Стара Загора след първото заседание по делото за оспорване истинността на протоколите от секционните избирателните комисии и в Казанлък.

Административният съд откри производство по този казус, след като бе сезиран за нарушенията от партиите БСП, Новото време, коалиция “Социлдемократи за Казанлък” и Цветанка Пискова,партия “Ред, законност и справедливост” и Цветанка Пискова кандидат за независма общинска съветничка.

В друго свое решение Административния съд задължи ОИК в Казанлък на следващото си заседание да представи цялата преписка по регистрацията на листата за съветници и кметове от ДПС, във връзка с направеното от адвокат Милка Енчева изложение относно нарушаване на разпоредбите на член 35 ал. 2 от ЗМИ. .

Галина Динкова – съдия от Административния съд в Стара Загора счете за основателни молбите за оттеглените жалби по оспорване на истинността на протоколите на СИК в община Казанлък от страна на ДПС и НДСВ и остави без последствия и не уважи жалбите от страна на Драгомил Иванов- като кандидат за общински съветник от партия “Атака” и жалбата на Любен Тонев- като представител на Българско движение “Национален идеал за единство”.

Причината за отхвърлянето на иска от страна на Тонев са невалидни негови пълномощия като такъв и неоторизирането му за жалбоподател.Жалбата на пълномощника на партия "Атака" Драгомил Иванов бе оставена без разглеждане поради липса направен интерес от страна на жалбоподателя.

В експозето си по жалбата на партиите, адвокат Моника Динева, представител на жалбоподателите, съобщи за допуснати съществени нарушения на Закона за изборите в 54 от общо 87 секционни избирателни комисии.

За целта на разпореденото броене ще се изисква цялата документация по проведените избори на територията на общината.

Съдии и вещи лица ще броят ръчно всички подадени бюлетини, пликове, положени подписи в избирателните списъци действителни и недействителни бюлетини.

При положение, че се открият нови и съществени нарушения на ЗМИ е възможно Съдът да определи избора на общински съветници за недействителни и на тази база да се насрочат нови избори.

Друг вариант е съдът да назначи съдебно-икономическа експертиза, която да установи новата избирателна квота на база ръчното броене.

След определяното на нова избирателна квота, на ОИК в Казанлък ще бъде дадено задължително указание за разпределение на мандатите в общинския съвет. Възможно е да се стигне и до преразпределение на мандатите в общинския съвет на Казанлък.