паметник Яворово
паметник Яворово / Областна администрация Стара Загора
Проектът за изграждането му е одобрен
Около 2 000 лева са необходими още за изграждането на паметник на загиналите във войните жители на село Яворово. Министерството на отбраната вече е взело решение да подпомогне с 5 000 лева изграждането на мемориала, за който от дарения от родолюбиви българи до този момент са събрани над 3 000 лева.
 
На заседание на Областната комисия „Военни паметници“ единодушно бе гласуван проектът за изграждане на паметник на загиналите във войните жители на селото.

заседание
Областна администрация Стара Загора

 
Идеята за мемориала е на членовете на местното читалище „Ахинора“. Преди 4 години с много ентусиазъм те тръгват по трудния път за издирване на имената на всички загинали във войните яворовци. Стартират и акция за събиране на дарения.
 
Автор на идейния проект на паметника е старозагорският скулптор Наско Настев в екип с арх. Красимир Добрев. Мемориалът ще бъде изработен от мрамор и ще се състои от три плочи, които се застъпват леко. Най-високата е 2.20 м и е в средата. Трите мраморни къса оформят като цяло кръст от ранното християнство. На фасадата ще бъдат издълбани имената на над 60 жители на Яворово, загинали във войните за свободата и независимостта на България, както и местата, на които са били убити. 

заседание
Областна администрация Стара Загора

 
На заседанието на Областната комисия за военните паметници представителят на Министерството на отбраната Радослав Симеонов заяви, че проектът за паметника е издържан художествено и отговаря на всички изисквания на Закона за военните паметници.