С . Яворово се присъединява към община Стара Загора
С . Яворово се присъединява към община Стара Загора / sxc.hu

На днешното си заседание правителството прие решение за отделяне на с. Яворово от община Чирпан и за присъединяването му към община Стара Загора.

Извършването на административно-териториалната промяна е по инициатива на населението на с. Яворово и е подкрепено с положителен вот на проведения референдум - 89,64% от гласувалите.

Селото е гранично за двете общини и с преминаването му към община Стара Загора няма да бъде нарушена административната цялост на община Чирпан.

Присъединяването на Яворово към община Стара Загора ще осигури по-благоприятна среда за задоволяване на ежедневните потребности на местното население от здравни, социални, културни, търговски, транспортни, финансови и съдебни услуги.

На референдума, който се проведе на 8 юли 2012 година, жителите отговаряха на въпроса: „Съгласни ли сте с. Яворово да се отдели от община Чирпан и да се присъедини към община Стара Загора?". Въпреки проблемите, свързани с отлагане датата на провеждане на референдума, областният управител осъществи всички свои правомощия, за да даде права и шанс на яворовци на избор.

След решението на Министерски съвет за отделяне от община Чирпан на населеното място село Яворово и присъединяването му към община Стара Загора следва Президента на Република България на основание чл. 98, т. 5 от Конституцията на Република България във връзка с чл. 28, ал. 1, т. 7 от Закона за административно-териториалното устройство на Република България да издаде указ за утвърждаване на промените в границите на общините Чирпан и Стара Загора, област Стара Загора.