Общините да прибират глобите от пътните камери
Общините да прибират глобите от пътните камери / DarikNews.bg

В ход е и законодателна инициатива, която ще даде възможност на общините не само да монтират и поддържат камерите за видеонаблюдение, но и да събират приходите от санкции и глоби. Тази промяна в Закона за МВР ще бъде предложена от депутатите от ГЕРБ в следващата парламентарна сесия.

„По този начин ще има по-ефективен контрол по общинските пътища. Поправката ще доведе до повишаване на приходите в местната хазна както и до намаляване на произшествията", обясни народният представител Пламен Йорданов. За подобна законодателна инициатива настояваше кметът Живко Тодоров от началото на мандата.

Основен акцент в работата на старозагорските депутати от ГЕРБ е стабилизирането на сектор енергетика, който е водещ отрасъл в областта и реализирането на инфраструктурни проекти. В резервния списък на ОП „Регионално развитие" вече е включен проектът за изграждането на тунела под Шипка, до 2016 година ще се ремонтира пътят Стара Загора-Раднево, предстои и цялостно обновяване на автобусния транспорт в Стара Загора. „При максимална готовност на общината и избран изпълнител, доставката на 55 нови автобуса на стойност 30 млн. лева, може да се осъществи до края на 2015 година. Активно се търси финансиране и за проектиране на минералната баня в с. Ягода, която е паметник на културата и се нуждае от спешен ремонт. Възможно е средствата за възстановяване на обекта да се търсят от Норвежката програма", съобщи Пламен Йорданов.

Сред останалите важни законодателни инициативи през следващите седмици са Закона за образованието и Закона за здравното осигуряване, подчерта народният представител д-р Кирил Добрев.