Община Казанлък прекратява договора с консорциум-превозвач?
Община Казанлък прекратява договора с консорциум-превозвач? / Sofia Photo Agency, архив

Консорциум „Обединение на автобусните превозвачи от община Казанлък" ДЗЗД си позволи да увеличи едностранно цените на билети по междуселищните линии от общинската транспортна схема в община Казанлък и на вътрешноградските линии в град Казанлък от 14 февруари, алармираха от Общината в града.

Мотивът на превозвачите е увеличението на цената на дизеловото гориво, в резултат на което търпели загуби.

Съгласно договорите за възлагане на обществен превоз на пътници с автобусен транспорт, сключени между Община Казанлък и превозвачите, увеличение на цените става след писмено и обосновано предложение пред Възложителя, в случая Общината, който го внася в Общинския съвет за утвърждаване.

На 11 януари превозвачите внасят в общинска администрация искане за увеличение цените на билетите, което обаче не е подплатено с достатъчно аргументи за това. На 21 януари консорциумът внася второ предложение, което отново не е пълно, в него са упоменати само направените разходи от страна на превозвачите, без да са посочени приходите от дейността.

След поредица от разговори с кмета Галина Стоянова и настояване от страна на Община Казанлък да не се предприема увеличение на цените на билетите предвид утежненото финансово състояние на хората в зимния сезон, предстоящите съкращения в „Арсенал" и други предприятия, консорциумът не се отказа от исканото увеличение. На 8 февруари общинска администрация представя тяхното предложение за разглеждане от ОбС и за вземане на решение.

Без да изчака решението на Общински съвет-Казанлък, консорциум „Обединение на автобусните превозвачи от община Казанлък" ДЗЗД увеличи с 20 % цените на билетите по автобусните линии, извършващи превози между Казанлък и населените места в общината. Цената на билета за всички линии от вътрешноградския транспорт също бе вдигната от 0,70 на 0,80 лв.

Тъй като увеличението на договорените цени е едностранно от страна на превозвачите, Община Казанлък обмисля и възможността да прекрати договора с тях.