Областният управител спечели дело в Комисията за защита на конкуренцията
Областният управител спечели дело в Комисията за защита на конкуренцията / Областна администрация Стара Загора

Областният управител на Стара Загора Живка Аладжова спечели дело в Комисията за защита на конкуренцията. Делото бе образувано за спряна обществена поръчка, заради нарушения в правилата за определяне на оценката по жалба на софийското ДЗЗД „Добри практики - Стара Загора" срещу решение на областния управител. С решението се прекратява процедура за възлагане на обществена поръчка. Предметът е: „Извършване на идентификация и трансфер на добри практики, разработване на наръчник с конкретни практики, разработване на комуникационна стратегия и на ръководство за работа и комуникация с гражданите и бизнеса по проект „Партньорството-гаранция за успех в доброто управление".

Областният управител е прекратил процедурата заради това, че в методиката на документацията има съществени пропуски, които биха я опорочили. Включването на незаконосъобразна методика е нарушение, което не би могло да бъде санирано в рамките на същата процедура и тя да завърши в съответствие със закона.

Жалбата на дружеството е неоснователна, счита Комисията за защита на конкуренцията. Тя приема мотивите на областния управител, че предложената методика не може да оцени обективно предложението за изпълнение на поръчката на участниците.

Управляващият орган на Оперативната програма „Административен капацитет" също е изразил становище, че методиката за оценка не е разписана прецизно и дава възможност за субективно оценяване. Налага се процедурата да бъде прекратена, тъй като допуснатото нарушение не може да бъде отстранено, без това да промени условията при откриване на процедурата.