Областният предоставя исторически обекти за управление от общината
Областният предоставя исторически обекти за управление от общината / DarikNews.bg, архив

Областният управител Йордан Николов предоставя исторически обекти за управление от община Стара Загора.

Общината може да кандидатства за безвъзмездна финансова помощ за Античния комплекс при Западна порта на крепостта Августа Траяна, Античния комплекс в южната част на Августа Траяна, Античната подова мозайка на бул. "Ген. Столетов" и Неолитните жилища.

В писмо до областния управител Йордан Николов министър Вежди Рашидов не възразява историческите обекти да бъдат предоставени за безвъзмездно управление на община Стара Загора и за срок до приключване на дейностите по изпълнение на схема за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по оперативна програма „Регионално развитие". В писмото се уточнява, че законът позволява публична държавна собственост да бъде предоставяна за управление на общини за изпълнение на техните функции, както и за трайно задоволяване на обществени потребности от местно значение. Това става с решение на Министерски съвет, след решение на съответния общински съвет и мотивирано предложение от областния управител.

Мотивираното решение на областния управител Йордан Николов ще бъде изпратено следващата седмица до Министерството на регионалното развитие и благоустройството.