/ Thinkstock/Getty Images
Агенцията по заетостта стартира нов прием на заявления по проект „Родители в заетост” в периода 26 март - 20 април 866 родители от общо 2119, подали заявления през първия прием, вече са одобрени и включени в проекта.

И по време на втория прием по проект „Родители в заетост” право да подават заявления имат родители на деца от 0 до 5 години, които не са записани в детски заведения.

Родителите, които могат да се възползват от услугата по проекта и желаят да подадат своите документи за участие при новия старт, трябва да бъдат от следните две групи:

-      родители, които имат работа, но към момента полагат грижа за децата си и не са се върнали на работа;

-      родители, които са безработни.


Агенцията по заетостта обръща внимание, че тези родителите, които ползват отпуск или отсъстват от работа поради отглеждане на дете, не следва да са се върнали на работа до получаване на одобрение за включване в проекта.

Безработните родители трябва да започнат работа при работодател или като самонаето/самоосигуряващо се лице в рамките на 4 (четири) месеца от получаване на услугата за отглеждане на дете.

Бюрата по труда ще продължат да извършат подбор сред регистрираните безработни за детегледачи, като ги насочват за одобрение от родителите. Целта е родителите да могат
да изберат най-подходящия детегледач за детето си и да се върнат на работа, за да продължат професионалната си кариера или да намерят подходяща работа.

Заявления ще се приемат на хартиен носител, лично във всички бюра по труда в страната, в работни дни между 8.30 и 17.00 часа. или на имейл: roditeli-v-zaetost@az.government.bg (сканирани с подпис или електронно подписани).

Подробна информация по проект „Родители в заетост” и образец на Заявление може да намерите на страницата на Агенция по заетостта 
Бюро по труда-Стара Загора