/ DarikNews.bg
В Старозагорско снежната покривка е няколко сантиметра. Пътните настилки са заснежени и обработени. Движението се осъществява при зимни условия, но без ограничения. Няма сериозни пътни произшествия или закъсали шофьори в областта.

Температури от -20 до 15 градуса през януари

Около 10-13 см е снежната покривка в района между Стара Загора и Казанлък. Сняг натрупа и на проход Шипка, няма ограничения на движението. Изчистени са пътните настилки на другия старопланински проход Република.

На двете автомагистрали „Тракия“ и „Марица“ пътните настилки са обработени. Видимостта е добра. Движението по АМ „Тракия“ в участъка Чирпан – Стара Загора до края на март се извършва с максимална скорост до 90 км/ч и повишено внимание двупосочно с цел осигуряване безопасността на движението поради неравности на пътната настилка.

Остава в сила забраната за движение на превозни средства по пътя връх Шипка-връх Бузлуджа. Въпреки това, търсачите на силни усещания продължават да я нарушават. При предишния снеговалеж младеж закъсал с колата си, но по-късно успял да се придвижи.

Оранжев код е обявен за пет области в Югоизточна България за четвъртък заради интензивни валежи, предимно от дъжд. Валежите ще са най-обилни в областите Смолянска, Хасковска, Кърджалийска, Ямболска и Бургаска. Очакват се валежи между 35 и 50 л/кв. м, посочват на сайта си от Националния институт по метеорология и хидрология.

В Западна България е обявен жълт код за силни снеговалежи, като снежната покривка ще бъде около 10-15 см. Жълтият код се отнася за осем области – Видинска, Монтанска, Врачанска, София град, София област, Пернишка, Кюстендилска и Благоевградска.
 
Жълт код за валежи от дъжд е обявен и за три области в Източна България – Сливенска, Варненска и Добричка. Там се очакват валежи от 25 до 35 л/кв. м. В Източна България ще духа силен южен вятър, а в западните райони - слаб северозападен вятър.

Подробна информация за времето днес и прогнозата за десет дни напред вижте наSinoptik.bg