КАИЛ
КАИЛ / УМБАЛ
Клиниката по анестезия и интензивно лечение в УМБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович“ в Стара Загора разполага с необходимите лични защитни средства, медикаменти и апаратура за лечение на пациенти, заразени с коронавирус, благодарение на държавата и дарители. Това съобщи началникът ѝ доц. д-р Георги Арабаджиев. 

„За лечението на пациенти с COVID-19 използваме нов апарат, с който се провежда високопоточна кислородна терапия. Имаме и достатъчно количества респиратори от висок клас, произведени от водещи европейски компании, мониториращи системи, перфузори, инфузомати и целия набор от консумативи, които ни гарантират прецизно качество на работа, сигурност за медицинските екипи и пациентите“, каза доц. д-р Арабаджиев.

Клиниката вече разполага с модерен апарат за плазмафереза, чрез който се отстраняват съществуващи патогенни компоненти и плазмата се връща обратно пречистена в човешкото тяло.

Имаме нужда от апарат за екстракорпорална мембранна оксигенация. Той ще е от огромна полза не само за лечение на пациенти с тежка вирусна инфекция, като коронавирус, но и при хора със сериозни дихателни проблеми“, съобщи още началникът на Клиниката по анестезия и интензивно лечение.

По думите на зам.-директора на болницата д-р Георги Минков, УМБАЛ има капацитета да продължи да се бори с COVID-19. Лекарите показват много висок професионализъм и самоотверженост. „Изключително много разчитаме на Вирусологичната лаборатория, в която се прави прецизна диагностика на пациенти от няколко области. В нея работят утвърдени специалисти, което я прави една от най-добрите. Направени са над 16 000 PCR теста“,  добави д-р Минков.

До момента са направени около 2800 бързи тестове, но от болницата уточняват, че резултатите от тях не трябва да се приемат с изключителна категоричност. Около 20% - 25% от тях са отчели положителен резултат, като при 5% е потвърдено наличието на коронавирус с PCR тестове.

При около 20% от тестваните хора е  установено наличие на антитела в организма.