Д
Д / Dariknews.bg
Малко над 5 милиона лева са изплатени за почистване и дезинфекция на личните стопанства, в които се отглеждат домашни свине. Към момента разчетите сочат, че заболяването Африканска чума е причинило депопулация с около 20 % на домашните животни, обобщи данните в Стара Загора земеделският министър Десислава Танева.
 
Десислава Танева: Ако искаме да запазим свиневъдството трябва да повишим мерките за биосигурност

По думите й, вече се наблюдава изключително намален интензитет на болестта в страната, тъй като от началото на август са открити едва нови шест огнища на болестта, като само едно от тях е в индустриална ферма. Засегнатите са малко над 130 хиляди животни.
 
Важно е какви мерки и дейности трябва да се предприемат занапред, коментира министърът и заяви, че началото е поставено с новите, по-строги мерки за биосигурност в трите категории стопанства, в които може да се отглеждат домашни свине - лично стопанство, фамилна ферма и индустриална ферма. „След приемането им с обществена консултация със засегнатите страни, те ще бъдат включени в нормативната уредба”.
 
Танева: Всяка домашна свиня с мерки за биосигурност

Стопаните
, които искат да отглеждат домашни свине, ще бъдат информирани как да го правят, защото ако има следващо заболяване те ще получат пазарно обезщетение на засегнатите животни, увери Танева и посочи, че на прага на новия ловен сезон се водят разговори и за мерките, които трябва да се спазват.
 
Държавата отпуска 28 млн. лева за борбата срещу Африканската чума

При откриването на новата академична година в Тракийския университет в Стара Загора министър Танева благодари на преподавателите за това че през последните три месеца са оказали експертна помощ във връзка с овладяването на заболяването Африканска чума.