р
р / Thinkstock/Getty Images
Дипломираните младежи с висше образование могат да кандидатстват за общо 2 223 позиции за работа през 2021 г. в централни ведомства и техните териториални поделения в страната.

Тази възможност се реализира от Агенцията по заетостта по утвърдени от Министерството на труда и социалната политика критерии и процедура за кандидатстване по програма „Старт на кариерата”. Чрез Програмата се предоставя възможност на безработни младежи, завършили висшето си образование, в рамките на 12 месеца да натрупат първия си трудов стаж, както и професионален опит, умения и практика по придобитото образование, с което да поставят началото на своето кариерно развитие.

За да участват в програма „Старт на кариерата”, кандидатите трябва да са на възраст до 29 години, ненавършени до 30 октомври 2020 г. включително, и да имат висше образование, съответстващо на посоченото от работодателя за заемане на конкретното работно място. Изисква се също младежите да са регистрирани в бюрото по труда като безработни или заети търсещи работа лица и да нямат трудов стаж по придобитата специалност от висшето образование.

Обявените работни места в държавните институции са на територията на цялата страна, като близо 800 от тях са в град София, над 100 в Пловдив и Варна, около 70 в Русе и Бургас, между 20 и 65 в останалите областни центрове, а в населени места извън областните центрове са разкрити близо 500 работни позиции в местните офиси на министерства и агенции.

Заявените от публичните служби работни места са за професии в почти всички направления от системата на висшето образование. Преобладаващо се търсят младежи, завършили право (над 300), икономически, финансови и счетоводни специалности (над 200 от работните места), администрация и управление (над 150), социални дейности (около 300), архитектура, строителство и геодезия (над 230), информатика и компютърни науки (над 120) и др. Почти всички работодатели са заявили, че кандидатите е необходимо да притежават и съответно ниво на компютърни умения, а над 300 позиции изискват наличие на конкретно посочени чуждоезикови компетентности. Успоредно с това, други също над 300 работни места дават шанс на младежите, които не притежават или не могат да докажат дигитални или чуждоезикови умения.

Желаещите младежи могат да подават своите документи за кандидатстване за работни места в цялата страна до 30 октомври, включително, в бюрото по труда, в което са регистрирани като заети или безработни търсещи работа, или по електронен път чрез публикувания на сайта на Агенцията по заетостта формуляр https://forms.gle/9dA6Snqoh6uBdNKN8.