БСП
БСП / DarikNews.bg, архив
11 са старозагорските делегати, които в събота ще участват в 49-ия конгрес на БСП в София.
 
Очакванията ни от висшия партиен форум са големи, коментира пред Дарик председателят на Общинския съвет на левицата Валя Бонева. Според нея на конгреса ще се дискутира как БСП стои в общественополитическото пространство днес и какви политики предлага, а не въпроса за вътрешнопартийната опозиция.
„Ние в БСП сме приели, че е нормално да има различни мнения. Важното е да се чуваме и да бъдем единни при реализацията на политиките. Необходимо е да дискутираме и как партията да подобри своята кондиция, за да върви към спечелването на следващи избори. Надявам се на спокойна, смислена и сериозна дискусия”.
 
По думите на Бонева, фокусът на конгреса ще бъде върху три основни въпроса: доклада на председателя Корнелия Нинова за БСП като алтернатива за развитието на България, възможностите пред страната ни, във връзка с председателството на ЕС и предложенията за Бюджет 2018 година.

В тях социалистите са набелязали няколко важни акцента: качествено здравеопазване, заличаването на неравенството на доходите и овладяването на бедността, спиране кризата в образованието и преодоляване на регионалните диспропорции чрез балансирано местно развитие.
 
Решение за конгрес на БСП бе взето на пленум на социалистите преди две седмици. На него ще  бъде утвърдена и номинацията на Сергей Станишев за нов мандат начело на ПЕС. В навечерието на предстоящия конгрес на социалистите, Румен Овчаров разкритикува действията на председателя Корнелия Нинова и посочи, че сред левите редици има хора, които са недоволни от нейните решения.