Мониторинг над България заради вредните емисии от ТЕЦ
Мониторинг над България заради вредните емисии от ТЕЦ / Областна администрация

България е под мониторинг от Брюксел заради нивото на вредните емисии в района на топлоцентралите Марица Изток. Това призна в Стара Загора министърът на околната среда и водите Искра Михайлова.

Министър Михайлова обяви, че все още съществуват проблеми с използването на сероочистките на някои от централите. От РИОСВ - Стара Загора уточниха, че става дума за технически проблем в сероочистките на ТЕЦ „Марица Изток 2" и то само в последния месец. Министърът обаче бе категорична, че ситуацията се следи ежедневно, а данните се предоставят и на европейската комисия.

„Битката ни е да гарантираме такива сероочистки и такова тяхно използване, което да гарантира качеството на атмосферния въздух и ниското ниво на вредни емисии. България е под мониторинг специално заради тецовете в района. Ние също наблюдаваме. Има моменти, в които централите не работят и нивото на вредни емисии се покачва", обясни министърът на околната среда и водите.

Михайлова допълни, че вече няма как страната ни да си върне загубените средства, отделени по програма ИСПА за изграждането на тези сероочистки. „Програмата приключи. Каквото сме загубили, сме загубили. Това, което сме сбъркали и не сме успели да вземем навреме ще плащаме с национален бюджет", обяви Искра Михайлова.