„Мини Марица-изток вече е на борсата за електроенергия
„Мини Марица-изток вече е на борсата за електроенергия / Dariknews.bg,архив

„Мини Марица-изток" вече е на борсата за електроенергия. Закупеното количество е 35 мегавата нощна енергия, за цена почти два пъти по-ниска от досегашната. Според изпълнителния директор на дружеството инж. Андон Андонов това е допълнителен ресурс, който тепърва ще се усъвършенства, за да може Мините да излязат 100% на свободния пазар.

В Деня на миньора, ръководството отчита високи резултати във въгледобива и изразява увереност, че ще приключи успешно и предстоящия есенно-зимен сезон. Близо 15 милиона и 300 хиляди тона са подадените до момента въглища от „Мини Марица-изток" към централите. Това означава, че няма никакви опасения за неизпълнение на заявките, коментира изпълнителният директор на дружеството инж. Андон Андонов. Приходите от продажбата са 283 милиона, отчете той, но уточни, че все още има несъбрани вземания-132 милиона лева, като 97 милиона лева от тях са просрочени. Без просрочени задължения са ТЕЦ „Контур Глобал Марица-изток 3" и ТЕЦ „ЕЙ И ЕС Гълъбово". „Това, което подчерта и министър Теменужка Петкова, че има стабилност в разплащанията между НЕК и американските централи и те към нас, е видно. Благодарение на това и дружеството изплаща заплатите си навреме и посреща своите ангажименти", обясни инж. Андонов. Общите задължения на „Мини Марица-изток" към доставчици, банки и заема към БЕХ са 64 милиона.

Няколко пъти е коригирана инвестиционната програма, тъй като не бе одобрен вариантът за увеличение цената на въглища за тон условно гориво и се запази старата от 77 лева. „Това, че работим под себестойността на метричен тон, е една от причините ремонтната програма да се изпълнява много повече от инвестиционната", обясни директорът.

Инж. Андон Андонов изрази увереност, че есенно-зимният сезон за „Мини Марица-изток" ще приключи успешно, без сривове в производството на въглища. Заради липсата на квалифицирани кадри дружеството се включва в дуалното обучение и ще подготви през новата учебна година 15 ученика, работи се и по предложението в Раднево да се открие филиал на Минно геоложкия университет.