Македонски етнолог представя костюмите на Битоля от началото на 20-ти век
Македонски етнолог представя костюмите на Битоля от началото на 20-ти век / DarikNews.bg, архив

„Градски костюми от края на 19-ти и началото на 20-ти век в Битоля, Македония" е темата на лекция, с водещ Наде Геневска Брачич от Народен музей и галерия в Битоля, Mакедония.

Наде Геневска Брачич е етнолог и уредник в Народен музей и галерия в град Битоля, Македония. Интересите и са в областта на текстила, конкретно традиционните народни носии и градски костюми и занаятчийството. Колекцията от градски костюми като изложба е представена в Македония, Франция и Полша. В България е гостувала в София, Русе и Пловдив.

Г-жа Брачич ще сподели и свои впечатления от археологическите останки от древното селище Хераклея Линкестис ("Градът на Херкулес в земята на риса"), основано от Филип Македонски на мястото на днешна Битоля през IV в.пр.Хр., значим фактор в района до началото на Средновековието със стратегическо местоположение на римския път Виа Игнатия.

Лекцията е на 28 ноември в РИМ Стара Загора от 17.30 часа и част от превърналите се в традиция срещи във всеки последен четвъртък, организирани и провеждани в музея. На тях стразогорци получават информация за нови книги, интересни научни открития, нови археологически проучвания и находки, участват в дискусии по теми, които са предмет на проучване, както от музейни специалисти, така и от краеведи и любители на историята.