Майката на починалото бебе: Не вярвам да е от ваксината
Майката на починалото бебе: Не вярвам да е от ваксината / Dariknews.bg, архив

"Не вярвам станалото да е заради ваксината. Друго е, аз по принцип съм за ваксините". Така майката на починалото тримесечено бебе Павлина Стефанова коментира пред Дарик обявените резултати от хистологичната експертиза.

Малкият Павел почина на 24 януари в Стара Загора.

„Той имаше сополки. Ваксината може да е помогнала да се развие болестта му, но не че директно заради нея е станало. Има такива организации - за и против ваксините. Не ги упреквам, това е въпрос на избор.

В сряда когато отидохме на преглед бях притеснена и й обясних, че детето е със сополки. Тя ми изписа капки за нос. Същите капки съм поставяла и на по-голямото си дете, изписвани са ми от друг лекар. Нали каквото ти кажат лекарите това правиш? Те за това са специалисти, педиатри, лични лекари...Трябва да уча пет години, за да стана майка ли?", коментира пред Дарик Павлина Стефанова.

Тя потвърди, че вече е разпитвана от полицията във връзка с образуваното досъдебно производство. 39-годишната жена очаква следователите, които разследват станалото да я потърсят, за да получи официално резултатите от хистологичната експертиза.

Павлина отрече твърденията, че съпругът й също е бил с подобен тип инфекция. „Никога не е ходил на преглед, не е правил изследвания. Той няма и личен лекар, тъй като пътуваше в чужбина и не е плащал здравни осигуровки. Останахме изненадани когато разбрахме, че до този момент той се е водил при досегашния ни личен лекар.

Абсолютно всички сме здрави. Имаме и свидетели, защото той е човекът, който води голямото дете на училище. Хората го виждат и ще разберат ако е болен. Освен това имаме и съседи. Децата също са здрави, малкият е постоянно с мен, не го пускам на градина", обясни Павлина Стефанова.

Тя вече е получила съдействие от Здравната каса и е сменила личния лекар на другите си две деца. Със семейството вече работят и психолози.

В неделя пред община Стара Загора е организиран митинг в подкрепа на Павлина Стефанова. Самата тя е потвърдила присъствие в социалната мрежа, но пред Дарик разкри, че все още се колебае дали да присъства. „Искам да отида от уважение към хората, но не знам дали ще издържа, дали емоциите няма да ми дойдат в повече и да припадна. Може би ще бъда само в началото", обясни майката на починалото дете.