Липса на кворум спря общинската конференция на БСП. Продължава на 1 февруари.
Липса на кворум спря общинската конференция на БСП. Продължава на 1 февруари. / Dariknews.bg , архив

Общинската партийна конференция на БСП прекрати своята работа поради липса на кворум и след шест часа дебати, гласуване и прегласуване, личностни нападки. Конференцията ще продължи на 1 февруари от 9:00 часа в "Мериан Палас". След почивката в зала останаха едва 154 делегати, при необходими 170.

На практика това означава, че общинската конференция не може да взема решения и прекратява работата си, каза водещият Георги Гьоков.

"Това, което виждам днес потвърждава подозренията ми, че общинската организация в Стара Загора боледува. Не е време за време разделно. Важно е да отговорим на въпросите дали БСП за нас е кауза, можем ли да подтиснем егото си и личните си противоречия. Не трябва да си позволяваме да пренареждаме дневния ред на България в Европа. Нашата задача е да предложим една по-добра конфигурация за Европейски парламент, защото евентуален неуспех за БСП на евровота, ще постави въпроси за легитимността на това управление", коментира секретарят на Националния съвет на БСП Емил Костадинов.

Според областния председател на партията Васил Самарски с апаратни игри няма да се постигне обединение, а гласът на Стара Загора днес очевидно няма да бъде чут. Самарски призова конференцията да продължи работата си, а Илия Златев да влезе в ролята на обединител и да повика колегите си в зала.

Отговорът на Илия Златев беше категоричен: "Днес ние ударихме кръст на организация със 120-годишна история. Мога много да говоря, но не е сега момента. Само ще кажа, че има председател на конференцията и е негово задължение да повика хората в зала".

Неудовлетворението си от спряната конференция изрази и областният управител Живка Аладжова, която припомни защо е против сегашния ръководител на местната организация."В труден за БСП момент, 17 от местните членове на организацията поискаха оставката на Сергей Станишев и националното ръководство". По думите й БСП в Стара Загора се нуждае от диалогичен председател.

"Болно ми е, че в Стара Загора ние нямаме партийна организация", сподели пред делагатите депутатът Георги Гьоков. "ГЕРБ в Стара Загора прави политика, а ние се занимаваме със себе си. Излизането от конференцията днес на нашите съпартийци спаси председателя Илия Златев, но само временно".

След консултации ръководството на конференцията реши да бъдат направени и гласувани номинациите за евродепутати. Двамата старозагорци сред номинираните 22-ма души-депутатът Георги Гьоков и областният управител Живка Аладжова, си направиха самоотвод, тъй като заявиха желание да продължат поетите от тях ангажименти.

Сред номинираните от старозагорските социалисти за евродепутати са Георги Кадиев, Корнелия Нинова и Сергей Станишев.