изложба
изложба / netinfo
Оригинално късче от Самарското знаме, екземпляр от Манифеста на руския император Александър II, с който е обявена войната, капсула с пръст от родния град на подполковник Калитин, са част от експонатите в изложба „Знамето на свободата”. Сред ценните експонати са оръжия на руската и турската армия, 17 графики и 9 художествени творби.

Изложбата е отворена за посещение на желаещите до края на месец септември и е подредена на четвърто експозиционно ниво в Регионалния исторически музей. Изложбата е част от тържествената програма на Община Стара Загора по случай кръглата годишнина от историческите за града събития (1877-1878 г.).

Днес  в Стара Загора, по повод годишнината, пристига петчленна руска делегация от побратимения град Самара. Делегацията, предвождана от Галина Андриянова, председател  на Общинския съвет на Самара, ще участва довечера в ритуала по полагане на венци и цветя на Паметника на загиналите в Старозагорския и  Джуранлийския бой.

Утре гостите ще се срещнат с представители на ръководството на Община Стара Загора, ще посетят Регионалния исторически музей и Музея на религиите, а в 18.30ч. ще отпътуват за Мемориалния комплекс „Бранителите на Стара Загора“, където ще наблюдават възстановката, пресъздаваща боевете  за  Стара Загора през 1877 г. и спасяването на Самарското знаме.