Кнауф инвестира 80 млн.евро в Гълъбово
Кнауф инвестира 80 млн.евро в Гълъбово / Снимка:Христо Христов
Край Гълъбово започва строителството на първия завод за производство на гипскартон в България. Заводът ще бъде изграден със средства на германската фамилна компания “Кнауф” в близост до ТЕЦ “Енел Марица-Изток 3”. Инвестицията е на стойност около 80 млн.евро и ще осигури 100 работни места. Заводът ще произвежда 30 млн. кв.метра гипскартон на година, половината от продукцията ще се изнася в чужбина, съобщи прокуристът на “Кнауф България” ЕООД Стефан Василев.

Като суровина ще се използва технологичният гипс, който е отпадъчен продукт от работата на сероочистващите инсталации в топлоелектрическата централа. Очаква се екологичните съоръжения да отделят по 350 хил.тона гипс годишно.Производителите на гипскартон са сключили договор със собственика на централата- италианската компания “Енел”- за изкупуване на отпадъчния гипс в продължение на 25 години. Заводът ще бъде построен за 18 месеца върху площ от 12 хектара.

Българската строителна индустрия е сред най-големите потребители на гипскартон в Европа, съобщи Стефан Василев.Потреблението у нас се изчислява на 3 кв.метра на глава от населението. По-високо потребление на гипскартонени плоскости е регистрирано единствено в скандинавските страни- по 7 кв.метра на човек.

Фамилия “Кнауф” притежава 130 завода за производство на строителни материали в целия свят. Годишният оборот на компанията за миналата година надхвърля 5 милиарда евро.