Казусът с Музея на религиите остава без развитие поне до 6 февруари 2015 г.
Казусът с Музея на религиите остава без развитие поне до 6 февруари 2015 г. / Dariknews.bg, архив

Казусът около собствеността на Музея на религиите в Стара Загора остава без решение поне до 6 февруари следващата година. Това стана ясно след вчерашното заседание на Апелативния съд в София по делото за правоприемство между двете мюсюлмански настоятелства в България.

За трети път съдът отложи делото като този път причина за това е поискана от защитата на Мюсюлманското изповедание справка от Дирекцията по вероизповедания дали другата страна по делото - Мюсюлманско сунитско-ханефитско изповедание в България, е вписано в регистъра.

Както е известно, Мюсюлманското изповедание води дела за собствеността на близо 80 имота в цялата страна. Сред тях е и Музеят на религиите или Ески Джамия в Стара Загора. Делото влезе в Окръжния съд в Стара Загора на 4 октомври миналата година. След едно отлагане и серия от протести в края на 2013-а Окръжния съд отхвърли претенциите на Главтото мюфтийство.

Решението бе обжалвано пред Апелативния съд в Пловди, който насрочи заседание на 11 април тази година. Заради съдебния спор между двете мюсюлмански изповедания обаче делото бе временно спряно.