/ netinfo
Първа по рода си книга за историята на сатиричния театър в Казанлък „Казанлъшка сатира“ представи Гълъбина Михайлова в Културно-информационния център на ул. “Искра“№4. Вече е факт документираният разказ с над сто черно-бели фотографии на културни дейци, първи постановки, отзиви и поздравления на раждането и живота на сатиричния театър в Казанлък, внимателно запазени, подбрани и подредени от казанлъшката актриса Гълъбина Михайлова.

Интересна година за културата в Казанлък

В годината на своя личен юбилей, обичаната Гълъбина сбъдна още една своя дългогодишна мечта и издаде юбилейната 60-годишна история на дейността на Естрадно-сатиричния театър в града.

При Гълъбина всичко е любов, така са великите хора. И ние имаме привилегията да живеем с такъв велик човек, и да го познаваме и не само, ами и да го прегръщаме.“, поздрави автора кметът на община Казанлък Галина Стоянова.

С много смях, музика и песни гости и колеги, плеада от преки участници в създаването на историята на казанлъшкия сатиричен театър, си припомниха незабравими моменти, непрежалими приятели, своите завещани мигове за сатиричната сцена на Казанлък. 

Здравеопазване, образование, инфраструктура са акцентите в Проектобюджет 2019 на Община Казанлък

Гълъбина Михайлова с радост поздрави своите партньори на сцената, с много от които пазят неповторими преживявания. Сред специалните гости бяха синът на Георги Николов, основател на казанлъшката сатирична сцена Николай Николов и верният във времето приятел Антон Радичев.

Казанлък спечели нови приятели в Германия (СНИМКИ)

В „Казанлъшка сатира“ читателят може да се запознае с „личността, която даде „зелена улица“, за да има такъв театър. Тази личност се казва Желка Калайджиева“. Да научи, че „сатириците, водени от Жоро Николов обикаляха всички градове, където имаше текстилна промишленост.“. Така започва дейността на един от основните  колективи на родното читалище „Искра“ през 1956г., а сега сцена за сатира дава Народно читалище „Възродена искра - 2000“.

„Редят се представления и концерти в градове, села, болници, гранични поделения. Любовта между самодейците - сатирици и публика...Това е било от първото театро… през лятото на 1869, за да проходи младият сатиричен театър през 1956г.“, разказва в своята първа книга Гълъбина Михайлова.