/ netinfo
През Новата 2019 година жителите и гостите на Казанлък могат да очакват нови и интересни културни събития, уверяват ръководителите на културните институти в града. 
 
Здравеопазване, образование, инфраструктура са акцентите в Проектобюджет 2019 на Община Казанлък

От Общински театър „Любомир Кабакчиев“
имат амбицията да организират през юни месец голям фестивал в Алиолувата къща, с който да я превърнат през лятото в притегателен център за изкуства, разказа Димитър Кабаков. „Казанлък с тази си театрална къща е уникален за цялата страна“, бе категоричен той.

„Без дом си намерихме дом и искаме този дом да живее“, увери Кабаков за намеренията на казанлъшките актьори към поверената им от Община Казанлък красива старинна къща в Града на розите. Театралният състав подготвя и постановка на известната пиеса „Чайка“ на Чехов по оригинален прочит.
 
Директорът на Художествена галерия – Казанлък Христо Генев отличи силното участие в Биеналето на карикатурата в Пловдив, гостуванията на международната изложба-конкурс „Мини Принт“ и на представителна колекция на Ненко Балкански в страната.

Казанлък спечели нови приятели в Германия (СНИМКИ)

„Няма организирана изложба на Софийска градска или на Националната галерия на именити художници, в която Казанлък да не участва.“, обобщи Христо Генев.

„За да се получат представителни и достатъчно сериозни експозиции, ние сме на всяка една от тях.“, бе категоричен директорът на казанлъшката Художествена галерия.
 
През тази година възстановените в автентичния си вид къщи на Ненко Балкански и Дечко Узунов ще бъдат съживени с временни експозиции на открито. Генев изрази задоволство, че макар и бавно, в продължение на 3 години, ремонтът на домовете на именитите казанлъшки художници е извършен със собствени средства на галерията.

По време на Чудомировите празници тази година на Художествена галерия – Казанлък ще гостува габровският Музей на хумора и сатирата.  За първи път през 2019г., в рамките на Празниците в Долината на тракийските царе ще бъде организирана изложба „Джазопис“, „Мини Принт“ продължава традицията си и през 2019-та.
 
Правителството отпусна 1 750 000 лв. на Община Казанлък

Ръководителите на културни институти в Казанлък са обединени около идеята за превръщане на Папазовата къща в Музей на восъчните фигури, обсъждана и приета от нейния собственик Тодор Колев.

С обособена експозиция, пресъздаваща събитията за Освобждението на Казанлък – 8 януари и Деня на независимостта на България - 22 септември, ролята на Казанлък и неговите патриотични жители.
 
Директорът на Литературно-художествен музей „Чудомир“ Добрина Матова сподели задоволството си от успешното въвеждане на интерактивен екскурзовод, с което ЛХМ “Чудомир“ се отличава като четвъртият музей с подобно нововъведение и първият литературен в цялата страна. Традиционно силните Празници на Чудомир в родния му град прави музея все по-разпознаваем.

Културното богатство на Казанлък - във фокуса на Берлин (СНИМКИ)

Само през първите два месеца на годината предстоят 6 представяния на книги и 1 изложба, което доказва усилената работа на музейния колектив. През 2019г. те си пожелават да отделят повече време и внимание за повишаване на нивото на фондовата и експозиционната дейност, както и да възстановят конкурса за хумористични песни и танци „Златният ТрЪндафил“.

Предстоят подобрения в двора около къщата – музей, които да наситят пресъздаването на атмосферата на живота на големия творец с нови пространства за млади таланти и представяне на утвърдени автори в различни сфери на изкуството.
 
Директорът на Исторически музей „Искра“ – Казанлък д-р Момчил Маринов посочи, че предстои сериозно развитие на потенциала на Етнографски комплекс „Кулата“ с гостувания на занаяти, читалища и обогатяване на представяните автентични ритуали по розоварене. Д-р Маринов увери, че през 2019г. традиционната конференция на траколозите, в рамките на Празниците в долината на тракийските царе, ще бъде още по-интересна и по-мащабна.
 
Финализиране на ремонта на Къщата на фотографите си пожела най-младият, Музеят на фотографията и съвременните визуални изкуства. Стефан Папукчиев планира микро-изложби в свободното дворно пространство на самобитната къща.

В Казанлък събират стари фотоси, готвят фотоалбум „СтарЪ КазанлъкЪ“

За краткия си живот от едва 4 години публиката на единствения у нас Музей на фотографията се радва на все по-наситена програма, с голямата надежда за все по-активно участие на славната казанлъшка фотографска школа.
 
Наред с традиционните патриотични събития и многобройни изложби, Национален парк-музей „Шипка – Бузлуджа“ ще играе важна роля в отбелязването на предстоящия юбилей 130 години 23 пехотен Шипченски полк.

Личната амбиция на директора д-р Чавдар Ангелов е музеят да се разгърне в пълния си потенциал на север, в района на Шипченския проход с различни пространства за история.