Музей на фотографията
Музей на фотографията / www.kazanlak.bg
Професор Анна Топалджикова,  правнучка  на Иван Карастоянов, дворцовият  фотограф на  цар  Фердинанд,  ще представи този петък в Казанлък книгата си „Отлитащото време. Лъч светлина през обектива. Фотографската фамилия Карастоянови“. Домакин и инициатор на събитието е Музеят на фотографията в града. Изследването  бе публикувано в началото на тази година от издателство „Изток – Запад“.

книга
netinfo


Книгата е забележителен разказ за събитията в България от началото на Възраждането  и  първите десетилетия на новата ни държавност, запазени за поколенията от снимките на известната самоковска фамилия Карастоянови, положила началото на българската фотография в лицето на нейния родоначалник, Анастас Карастоянов, синовете му Иван и Димитър и техните наследници. 

книга
netinfo


Историята на популярните потрети на Левски, Караджата, Илю Войвода, Панайот Хитов, Каравелов, Ангел Кънчев и още десетки родни революционери, снимани в Белград от кралския фотограф, българинът Анастас Карастоянов, ни разкрива в книгата си проф. Топалджикова, запазила личните си спомени от домашните разкази на своите предци. 

книга
netinfo


Неизвестни факти около заснимането на още стотици личности от историята на българската политика, изкуство и култура, са споделени за пръв път в изданието, което авторката ще представи на 14-и септември в музея на фотографията. Публиката ще чуе нейният разказ от първо лице и ще види уникалните фотографии, съхранили за поколенията образите на Яворовите Мина и Лора, Кръгът „Мисъл“, Мара Белчева, Петко и Пенчо Славейкови, Екатерина Каравелова, Алеко Константинов. Ужасяващият кадър на смъртния одър на убития премиер Стефан Стамболов, първият български разузнавателен полет по време на Балканската война, откриването на Народния театър, лицата на Коста Паница и още куп македонски революционери, сватбата на цар Борис Трети…, близо столетие фамилията Карастоянови запечатва българската история във фотографии, които сега се пазят в различни културни институти у нас и във фондовете на Държавния архив.       

книга
netinfo


Д-р по изкуствознание, проф. Анна Топалджикова е преподавател в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“ – София. Специалист по история на българския театър, води и лекции по Драматургия на съвременния театър. Член е на Сдружението на театроведите към САБ и на Международната организация на театралните критици. Проф. Топалджикова е  част от  редколегията на театралното списание “Homo Ludens”.Председател е на Театрално сдружение “Антракт”. Участва в многобройни семинари, конференции и различни форуми, посветени на драматургията и театъра. Публикува театрална критика в специализирани вестници и списания. Издава книги в областта на историята и теорията на театъра.

книга
netinfo


Пише театрална драматургия, поставяна на сцената на Народен театър “Иван Вазов”, театър “Възраждане”, театър “Сълза и смях”.  Носител е на награди “Икар” за критически текст на Съюза на артистите в България (1982, 2000, 2015).

Проф. Топалджикова е автор на множество книги за театъра, част от тях – биографични. Има издадени и книги с пиеси. През 2007 година излиза и нейният роман „Ледовете“.
Нейната книга за  Карастоянови, се определя от специалистите като необичайно увлекателно четиво на границите между историческото изследване и мемоарния разказ, в което са събрани пластовете на времето през прочита на личния опит и близките връзки с най-значимата българска фотографска фамилия, пуснала корени в Самоков още преди Освобождението.    

книга
netinfo


Представянето на „Отлитащото време. Фотографската фамилия Карастоянови“ е с начало 18 часа на 14-и септември, петък, в Музея на фотографията и съвременните визуални изкуства в Казанлък.