/ Thinkstock/Getty Images
Казанлък се присъедини към кампанията за събиране на подписи на европейската гражданска инициатива „Козметика без жестокост“, която се организира от доброволческия граждански колектив „Невидими животни“.

„Инициативата започна на 31 август миналата година и цели да бъдат забранени експериментите с животни на територията на целия Европейски съюз“, разказа за БТА Стефан Димитров от организацията „Невидими животни“, който е един от доброволците за кампанията в Казанлък. До 31 август тази година трябва да бъдат събрани един милион подписа в целия ЕС, за да може Европейската комисия да бъде задължена да разгледа програмата, обясни той. По думите на Димитров до момента събраните подписи са малко над 720 хиляди, като около 37 хиляди от тях са от България. „Това е най-подписваната в страната ни европейска гражданска инициатива“, посочи той. 

Кампанията е с пунктове за събиране на подписи в много български градове – София, Пловдив, Велико Търново, Варна и други. В Казанлък инициативата започна вчера и ще продължи до крайния срок за събирането на милион подписа 31 август. Според Стефан Димитров в града се наблюдава изключително голяма ангажираност към каузата, както и много инициативни млади хора, които участват като доброволци. Той добави, че следващата седмица кампанията ще започне във Видин, предстои откриване на пункт и в Стара Загора.

„Още доброволци се набират както за Казанлък, така и за цялата страна, като всеки може да се запише на сайта на организация „Невидими животни“, обясни той. Всеки може да се подпише в подкрепа на инициативата онлайн.

Стела Григорова, доброволка от Казанлък, посочи, че инициатори на кампанията в града са 18-годишните Елиа и Денис. Решили са да направят инициативата в Града на розите, защото има много млади хора с ясно изразена гражданска позиция. До момента има около десет доброволци, а подписи се събират в парк „Розариум“ и на централния площад в града. Стела Григорова изрази надежда с общи усилия да бъдат събрани необходимият брой подписи. 

Срещу експериментите с животни в ЕС се обявиха девет известни личности в България – Асен Блатечки, Биляна Йотовска, Биляна Лазарова, Венци Венц, Дамян Илиев „Дзами“, Жасмин Маджид, Маги Джанаварова, Силвия Петкова и Силвена Роу. Те записаха видео клип, който показва емоционалните им реакции, докато гледат реални кадри на експерименти с животни. 
БТА