/ netinfo
Казанлък отбеляза 141-та годишнина от своето освобождение. Въпреки мразовитото време, в честването на паметната дата, по традиция в двора на Девическия манастир „Въведение Богородично“ се събраха десетки местни родолюбци. 

честване
netinfo

 
„Преди 141 години казанлъчани отбелязват своя първи ден като свободни. Трябва добре да помним, че запазването на националното единство, съхраняването на националната ни идентичност и историческа памет са единствената сигурна гаранция за постигане на днешното и бъдещо добруване и напредък.

Да учим децата си на любов към Отечеството и стремеж към свободен и независим живот!“
, заяви директорът на Литературно-художествен музей „Чудомир“ Добрина Матова пред кмета на община Казанлък Галина Стоянова, Областния управител на Стара Загора Гергана Микова, представители на Общински съвет и Общинска администрация, културни институти, патриотични организации, казанлъшки училища и детски градини, родолюбиви граждани.

честване
netinfo

Краткотрайната радост в Казанлък за победата на отряда на генерал Гурко през лятото на 1877 г. е последвана от хиляди прииждащи бежанци, нови опожарявания и кръвопролития от турските орди, за да доживее градът своето окончателно освобождение от руските войски, предвождани от ген.Шнитников в първите дни на 1878г.  За драматичните исторически обрати музейният директор се позова на краеведски материал на великия ни съгражданин Чудомир, наречен „Бегът“:

„По това време, когато Стара Загора горяла, безброй башибозушки банди кръстосват долината и пламъците полазват и Казанлъшко.“, започва цитираният откъс, за да завърши с тъжните думи: „Като си представим, че в същото време е горял Калофер, голямото село Свежен, Пъстрово и още десетки, стотици селища на юг от Балкана, като останалите в тях жители са били жестоко избити, ще разберем сред какви мъки и страдания се е родила свободата ни, и с колко кръв и сълзи е била полята тя.“.

честване
netinfo

Пред паметника, посветен на невинните жертви на османските орди на Сюлейман Паша - 340 деца, жени и старци, с минута мълчание и поднасяне на цветя жителите на Казанлък отдадоха почит към 141-та година на своята свобода.

честване
netinfo

Литературно-художествена композиция представиха възпитаници на Аня Дерменджиева от Народно читалище „Братство – 1869“, село Енина. По традиция, в началото на честването местни свещеници, начело с Архиерейския наместник отец Петко Мотев, отслужиха заупокойна молитва и преляха червено вино пред монумента в манастирския двор.

честване
netinfo

Тържествата за Освобождението на Казанлък продължават и утре с патриотични събития за победните боеве при Шипка и Шейново.