Изляха 1 500 тона вода на Мандра баир
Изляха 1 500 тона вода на Мандра баир / Дарик Стара Загора

"Пожарът, който възникна на градското сметище на Мандра баир вече е напълно овладян и остава само довършителните дейности по окончателното капсулиране на тлеенето", съобщи заместник- кметът на Община Стара Загора Белчо Белчев в интервю за Дарик радио.

Белчев потвърди, че има осигурена денонощна общинска охрана. На мястото дежури и полицейски екип. Зам-кметът още веднъж подчерта, че палежът няма политически характер, а е дело на ромски групи, които делят територия.

"Получихме сигнали от граждани от засегнатите западни райони на града и селата Еленино и Християново. Хората се оплакваха от задимяването. Началникът на РИОСВ Нанчо Видев гарантира, че замърсяване на въздуха няма. Хората могат да бъдат спокойни. Надяваме се ситуацията да се нормализира най-късно утре вечер", обясни зам.-кметът Белчев.

Късно следобед сметището отново беше посетено от представители на общината и "Нелсен чистота". По-рано днес мястото на инцидента се проведе работна среща между кмета на Община Стара Загора проф. Светлин Танчев, зам. кмета Белчо Белчев, директора на РИОСВ Нанчо Видев и Валентин Колев, началник отдел „Опазване на обществения ред и чистота".

Пожарът на Мандра баир избухна вечерта на 24 май. Веднага след получения сигнал на мястото пристигнаха коли на РСПАБ, 6 цистерни и 2 булдозера на „Нелсен чистота" и представители на Община Стара Загора. Близо 1500 тона вода и 300 кубични метра пръст са изпозвани за овладяване на извънредната ситуация.