185 петокласници от Кърджалийско се явиха на малки матури по география и икономика.
185 петокласници от Кърджалийско се явиха на малки матури по география и икономика. / netinfo
Спад в резултатите по български език и литература от националното външно оценяване след седми клас, отчитат от РУО Стара Загора. 30,85 точки е средният резултат за региона при 32 точки в страната. В сравнение с миналогодишните данни се отчита спад с около 2 точки за областта. Нямаме ученик, който да е достигнал максималните 100 точки от първия модул по БЕЛ.

Както в цялата страна, така и в Старозагорско, учениците обаче са показали по-добри резултати на изпита по математика. Средният резултат за региона е 28,01 точки при 30 в национален мащаб. Добрата новина е, че старозагорски ученик е оценен с максимален брой 100 точки.

Нито един верен отговор не са дали 14 ученици на изпита по БЕЛ, а 20 са онези, които са оценени с нула точки по математика.

Резултатите от изпитите за седмокласниците нареждат региона ни на 13-то място от всичките 28 области. Ситуацията в различните области е различна, посочи вчера министърът на образованието Красимир Вълчев и коментира, че тези резултати трудно могат да се обвържат с последните промени в образователната система, които се очаква да имат ефект занапред. 

В топ 10 на най-добре представилите се училища в страната, се нареждат учениците от ППМГ „Гео Милев” в Стара Загора. Техните високи резултати- средно 80,56 точки от външното оценяване, отреждат осмото място за гимназията.

2 800 са планираните места за бъдещи гимназисти в Старозагорска област. Близо 2 700 седмокласници са се явили на матурите по БЕЛ и математика. Всички ученици имат право да участват в класирането, припомнят от РУО.

От днес, в продължение на пет дни, родители и ученици могат да се запознаят с писмените си работи в инспектората.