Грешки в съдебно-техническа експертиза отлагат  решението по делото за общинските съветници на Казанлък
Грешки в съдебно-техническа експертиза отлагат решението по делото за общинските съветници на Казанлък / Д.Бобева-архив
Заради допуснати технически грешки, вещите лица- преброители по делото за общинските съветници на Казанлък поискаха още ден отсрочка, преди да представят съдебно-техническата си експертиза пред Административния съд.

Отсрочката бе поискана по време на четвъртото заседание по казуса, след като стана ясно, че има сериозни разминавания и грешки в представената от тях 195-странична експертиза по делото. Констатирани бяха драстични несъответствия между данните, записани и установени в съдебно-техническата експертиза на вещите лица, с данните от официалния протокол на общинската избирателна комисия.

Според адвокат Димчо Диманов, представител на единия от жалбоподателите- партия “Новото време” става дума за 1200 действителни бюлетини, за които не са открити пликове , нито подписи в избирателните списъци.

По данни от експертизата, броят на откритите пликове в 87-те чувала с бюлетини от община Казанлък е 30805, на положените подписи- 31340, а на бюлетините – 32550.

Според представителя на жалбоподателя, изборите трябва да бъдат касирани, тъй като не може да се каже кой е ощетеният при тези данни.

Откритите бюлетини над намерените подписи, на практика стигат за мандат и половина в Общинския съвет.

Малко под 800 гласа бе общинската квота в Казанлък, за излъчването на един общински съветник в 37- местния съвет.

Срещу изборните резултати в община Казанлък в часта им “избор на общински съвет” жалба в Административния съд в Стара Загора са подали 4 политически партии и един независим кандидат за общински съветник.

В хода на съдебното заседание стана ясно, че ден след края на изборите- на 29-ти октомври е имало повторно отваряне на чувалите и преброяване на бюлетините в две секции- в 37-ма, намираща се в ромската махала и в 78- в Овощник, заради констатирани нарушения в попълването на протокола на СИК, довели до промени резултатите.

Преброяването е извършено по настояване на ОИК, в присъствие на цялата комисия и съставите на двете СИК.

Нов протокол заради некоректно попълване на партиите и реда на тяхното изписване е изготвен ден след края на изборите и в секция 87, намираща се в МБАЛ- Казанлък.

При повторното преборяване са открити и нови бюлетини за неуспелия на изборите независим кандидат за общински съветник Цветанка Пискова. 64 гласа не достигнаха на Пискова за място в новия Съвет.

В сряда следобед ще стане ясно окончателното становище на Административния съдия Ирена Янкова по касуза за избор на общински съветници в Казанлък.