Готвят митинг в подкрепа на майката на починалия Павел
Готвят митинг в подкрепа на майката на починалия Павел / Dariknews.bg, архив

Протест в подкрепа на старозагорката Павлина Стефанова, чийто тримесечен син Павел почина на 24 януари при неизяснени обстоятелства се организира в социалната мрежа. Събитието е насрочено за днес в 11,00 часа пред община Стара Загора.

„Опитваме се да сме съпричастни с майката на починалото през нощта на 23.01.2014 г. бебенце, в Стара Загора.

Не е ясно, дали има виновен за това... Дали е лекарска грешка или не, ще стане ясно, когато приключи образуваното по случая следствие!

Ако не утеха, НИЕ всички поне ще се опитаме с този протестен митинг, да помогнем за по-бързото изготвяне на експертизата и търсене на отговорност за виновните лица.

Факт е, че преди нещастната случка, на бебето са поставени задължителните ваксини против дифтерит, коклюш, тетанус, полиомит и хронична пневмония...

Остава въпроса: ЗА или ПРОТИВ задължителните ваксини, ако е възможно да носят подобен риск?!?

Няма как да върнем рожбата на Павлина Стефанова, но стоим зад нея и няма да позволим потулване на случая.

Протеста е мирен и сме далеч от мисълта да заклеймяваме някого като виновен, преди да са приключили следствените процедури!Ще запалим свещички и ще помълчим, в знак на съпричастност с трагедията на една българска майка!

Мястото е избрано символично, за да е най-удобно за всички! Нямаме никакви претенции към Общината!", се казва в съобщението на организаторите.

Според първоначалните резултати от аутопсията бебето е починало вследствие на хеморагична пневмония. Има образувано досъдебно производство, а от Регионалната колегия на лекарския съюз и Регионалната здравна инспекция обявиха, че ще изчакат резултатите от експертизата и разследването преди да коментират случая.
Присъствие на организирания протест са потвърдили над 200 души.

Организаторките настояват за ускоряване на действията по досъдебното производство. Малкият Павел е починал седмица след като са му били поставени ваксините от личния им лекар. Стефанова е майка на още две момченца, които са изпаднали в шок от случилото се. След публикациите в различни медии с тях започнаха да се занимават психолози.