Национален Еньовденски събор на Българския фолклор и българските традиционни ястия
Национален Еньовденски събор на Българския фолклор и българските традиционни ястия / DarikNews.bg, архив
За трета поредна година, в курортното селище Старозагорски минерални бани ще се проведе Еньовденски събор.
 
Празникът на билките започна още в 6.00 часа сутринта, а официалното откриването му е предвидено за 11.00 часа. Целта на събора, който се провежда със съдействието на Община Стара Загора, е да издири, обогати, популяризира и съхрани българския фолклор. Тази година, на Еньовден ще бъде отпразнуван и 50-годишния юбилей от обявяването на Старозагорски минерални бани за национален курорт.
 
Старозагорски бани е село в област Стара Загора се намира на 14 километра от Стара Загора. Известно е с едноименния национален курортен комплекс, разполагащ с над 20 хотела. През 1967 г. е обявено за национален балнеолечебен курорт и е изграден курортен комплекс. Курортът Старозагорски минерални бани е привлекателен с възможностите за климатолечение и балнеолечение. В близост е местността *"Богородична стъпка", добила известност като считана за свято място с изграден малък параклис "Рождество Богородично".
Минералните извори са разположени в района на Старозагорските минерални бани. Водата излиза на повърхността от 1600 м дълбочина с температура около 40°С и дебит 12 л/сек.


Днес своя имен ден празнуват всички с имената: Биляна, Ивет, Ивета, Денислав, Деница, Деян, Деяна, Диана, Диян, Дияна, Енчо, Еньо, Яна, Янаки, Яне, Янета, Яни, Янизар, Янизара, Янимир, Янимира, Янин, Янина, Янис, Яниса, Янислав, Янислава, Янита, Яница, Янка, Янко, Янчо. Бъдете живи, здрави, успешни и щастливи!


За още новини харесайте страницата ни във Facebook- https://www.facebook.com/darik.starazagora/