Енергетиците от ТЕЦ 3 с протестно писмо до президента
Енергетиците от ТЕЦ 3 с протестно писмо до президента / netinfo
1 500 служители на ТЕЦ “Енел Марица Изток 3” изпратиха отворено писмо до президента и министър-председателя на републиката .Писмото е в защита на проекта за рехабилитация на централата и на нейната екологична програма. В защита на италианската компания –собственик на ТЕЦ “Марица Изток 3”- се е намесило и ръководството на Сдружението на работодателите и индустриалците в България.

Повода е конфликтът между Община Гълъбово и ТЕЦ “Енел Марица Изток 3”.Той започна през пролетта,когато кметът на Гълъбово Николай Тонев забрани достъп на служители от централата до депото за опасни азбестови отпадъци ,с мотива,че то не отговаря на предварително одобрения план. Спорът между двете страни беше отнесен до Върховния административен съд и до Дирекцията за национален строителен надзор. Съдът се произнесе в полза на Община Гълъбово,а Строителната дирекция застана на страната на топлоелектрическата централа.Междувременно, от рехабилитацията на блоковете в ТЕЦ-а продължават да се отделят тонове азбест. От централата са намерили временно решение на проблема и са сключили договори за съхранение на отпадъците с лицензирани депа в Севлиево и Варна.

Програмата на “Енел” за намаляване на запрашаването в региона предвижда изграждане на оросителна система за сгуроотвалите. “Имаме проектна готовност и избран изпълнител за тази система, чакаме строително разрешение от Община Гълъбово”, съобщи Майк Фостър - изпълнителен директор на “Енел Оперейшънс”. Документите за издаване на строителната виза са внесени на 23 август, до днес все още няма отговор от общината.

Кметът на Гълъбово Николай Тонев заяви пред Дарик радио,че “Енел” няма проектна готовност за изграждането на оросителна система, а документи за издаване на строителна виза не са постъпвали в общината. Той уточни,че,съгласно комплексното разрешително на централата, тази система е трябвало да бъде окончателно завършена още в средата на миналата година.