Джипитата спират протестите
Джипитата спират протестите / ThinkStock/Getty Images

Общопрактукиващите лекари в България спират ефективните протестни действия от 4 април, но остават в протестна готовност. Това се казва в позиция на Управителния съвет на сдружението на джипитата след заседание, проведено във Велико Търново.

В старата столица са направени оценка и анализ на организирания национален протест, както и на постигнатото съгласие или несъгласие по теми, обсъдени на среща със здравния министър Петър Москов и неговия екип и с част от ръководството на НЗОК.

Джипитата определят постигнатото съгласие по време на проведената на 30 март среща по теми, касаещи работата им, като едно добро начало с положителен резултат на макар и забавен във времето, но изключително важен диалог за осъществяване на разумни и общополезни промени в системата на здравеопазване в частта за първична извънболнична помощ.

Според тях срещата е показала, че вземането на правилни решения е единствено възможно, когато диалогът се води между страни, които са експерти в съответната област и имат делегирани права за това.

Общопрактикуващите лекари заявяват, че подкрепят всяко разумно искане на колегите от специализираната извънболнична и болнична помощ в защита на техните професионални интереси и за промени, които водят до подобряване в системата на здравеопазване.

За да не бъдат пациентите на джипитата заложници при решаване на натрупаните проблеми и за да продължи започнатият диалог без натиск от никоя от страните и при нормални условия, от 4 април 2016 г. лекарите заявяват, че преустановяват ефективните си протестни действия. Декларират обаче, че остават в протестна готовност.

Общопрактикуващите лекари заявяват, че искат нормална работна среда, както и мнението им да бъде зачитано.