Наблюдавано жилище
Наблюдавано жилище / Сдружение Самаряни
Социалната услуга „Наблюдавано жилище” в Стара Загора отбелязва 10 години.
 
През този период са били настанени 30 младежи и 18 девойки, в две самостоятелни жилища, всяко от които с капацитет от четирима души. 39 от младите хора са израснали в социални институции, а 9 са били отглеждани в семейна среда.
 
От всички ползватели на услугата, 15 са били със завършено средно образование, 26 със завършено основно образование, 3 със завършено начално образование, 2 без завършена степен на образование и 2 младежи в XII клас и в XI клас – на ресурсно подпомагане.
 
През изтеклите 10 години, на потребителите е оказвано нужното съдействие при търсенето и намирането на подходящо работно място. Към момента на настаняването им, само 6 от младежите са били трудово заети, 21 души са започнали трайно работа на трудов договор, 9 души са имали ангажименти по трудови правоотношения, макар и да са били непостоянни и спорадични.
 
Социалната услуга „Наблюдавано жилище“ оказва подкрепа и консултиране на лица, навършили 18 години, които напускат специализирана институция, преходно жилище или защитено жилище и им предстои да водят независим начин на живот; както и за осъществяване превенция на настаняването на такива лица в специализирана институция.
 
Тази социална услуга подкрепя и млади хора от общността, попаднали в рискова житейска ситуация или състояние на бедност, неподкрепени от страна на своето семейство или близките си. Услугите са основани на базисни принципи в социална работа, при прилагане на индивидуален подход и са съобразени с конкретните потребности на всеки неин потребител, във връзка с което се изработват концепции за предоставяне на услуги в краткосрочен или дългосрочен план.
 
В рамките на предоставяните услуги Сдружение “Самаряни” разширява обхвата на оказваната подкрепа за млади хора, на възраст от 18 до 30 г., които са ползвали социалната услуга или такива от общността, намиращи се в рискова житейска ситуация, без да е наложително осигуряването на подслон. За целта е сформирано Звено за консултиране за социално-психологическо и професионално консултиране.
 
От април 2010 година, социалната услуга „Наблюдавано жилище“ е разкрита като делегирана държавна дейност в Стара Загора. Оттогава,Сдружение „Самаряни“, като доставчик на социални услуги, управлява и предоставя тази услуга в партньорство с Община Стара Загора.