вот избори
вот избори / iStock/Getty Images
Какво е разпределението на 240-те депутатски мандата между 6-те политически формации, които ще сформират състава на 45-ото Народно събрание, ще обяви днес ЦИК. 

Ще бъде направено разпределение на национално ниво, както и за всички 31 многомандатни избирателни райони. След като ЦИК се произнесе за гласуването с преференции, ще стане ясно и в кои от листите по райони има размествания

Данните ще бъдат оповестени след приключването на повторното въвеждане на протоколите от секционните комисии.

11 са депутатите от Старозагорско, а предварителните изчисления сочат, че в новия парламент по трима депутати ще излъчат ГЕРБ-СДС и „Има такъв народ“.

Бъдещите народни представители от ГЕРБ-СДС са Красимир Георгиев Вълчев, Маноил Минчев Манев и Илиана Петкова Жекова.

Първите трима от „Има такъв народ“ са Станислав Тодоров Трифонов, Тихомир Гочев Тенев и Живка Михалева Железова.

Двама ще бъдат народните представители от БСП-Георги Гьоков и Драгомир Стойнев.

По един депутат ще излъчат останалите три формации: ДПС-Халил Летифов, Демократична България-доц. Атанас Славов, „Изправи се ! Мутри вън"-Мая Манолова.

Водачите в 27 МИР от листата на „Има такъв народ“, „Изправи се! Мутри вън!“ и ДПС водят листи и в други избирателни райони и те трябва да решат откъде ще влязат като депутати.

Ако Слави Трифонов избере да влезе от Варна, на негово място ще влезе четвъртият в листата Иван Стойнов Кючуков.

Размествания ще има и ако Мая Манолова предпочете да бъде депутат от софийската листа. Тогава на нейно място ще бъде вторият в Стара Загора Cвeтocлaв Бoнчeв Koлeв.

Халил Летифов е водач на листата на ДПС и в Благоевград, което означава, че ако предпочете този регион, в 27 МИР Стара Загора в Парламента ще влезе вторият д-р Тунджай Рамадан Йoзтюрк.

ГЕРБ-СДС спечелиха изборите за Народно събрание в Старозагорска област като събраха подкрепата на 31 349 старозагорци или 22.34% от гласовете на избирателите.Веднага след тях с разлика по-малка от 2% се нарежда ПП „Има такъв народ“, които са с 20.70% или 29 053 гласове. Трета политическа сила е БСП за България с резултат 16.57%, подкрепени от 23 259 избиратели. Място в бъдещия Парламент имат и ДПС, които събират подкрепата на 17 126 души и са с резултат 12.20%. Петото място е за Демократична България- Обединение(ДА България, ДСБ, Зелено движение), за които са гласували 8 741 или 6.23%. Шестата формация, която минава 4-процентната бариера и е с резултат 6.07% е партията на Мая Манолова „Изправи се! Мутри вън“. Те са с 6.07%, което означава, че за тях глас са пуснали 8 524 старозагорци.

Не подкрепям никого е бил избор за 1 851 избиратели в 27 МИР.

Изборният ден в Старозагорска област приключи с активност 42.99% към 17:00 часа, при 46. 03% преди 4 години.