Стара Загора празнува
Стара Загора празнува / община Стара Загора
Дарителката Мария Жекова и примабалерината на Старозагорската опера Снежана Дескова са тазгодишните носители на званието „Почетен гражданин на Стара Загора“. Те бяха отличени на тържествена сесия на местния парламент по повод 5-ти октомври.

Стара Загора празнува
Dariknews.bg


На тази дата преди 140 години е положен основният камък за възстановяването на града след опустошението му в Руско-турската освободителна война. Събитието остава в историята на Стара Загора и вече 32 години се чества като официален празник.

Стара Загора празнува
Dariknews.bg


Мария Жекова дари на Стара Загора сграда в центъра на града, като по нейно желание там съвсем скоро предстои да отвори врати Културен център за талантливи деца. „Поздравявам всички жители и гости на Стара Загора с празника днес. Нека се грижим за престижа на нашия град, който доби истински европейски облик“, каза Мария Жекова.

Стара Загора празнува
Dariknews.bg


Думи на признателност произнесе и примабалерината Снежана Дескова, която благодари от сърце на всички, „на НЧ „Родина“, на Старозагорската опера, в която мина почти целия ми живот, на моето семейство. Благодаря, Стара Загора!“.  Снежана Дескова е бивша примабалерина на Старозагорската опера и 44 години художествен ръководител и балетен педагог на Школата за класически танци при НЧ „Родина-1860, с изключително присъствие в културния живот на Стара Загора

Стара Загора празнува
Dariknews.bg


По традиция, на 5-ти октомври управлението на града преминава в ръцете на младите хора. Тази година 11-класничката от Средно училище Иван Вазов Теодора Иванова получи символичния ключ на града на тържественото честване по повод празника на Стара Загора. „Нека помним миналото, за да осъзнаем настоящето и с гордо вдигната глава се насочим към бъдещето. Ние младите отново ще обединим усилията си, за да постигнем  всички наши цели и идеи. Нека именно в Стара Загора сбъднем мечтите си“.

Стара загора празнува
община Стара Загора


140 балона полетяха над небето на Стара Загора, а празникът продължи с пъстро шествие, в което участваха деца и ученици, културни и просветни институти. За старозагорци и гости на града денят предлага много забавления и спортни събития.

Стара Загора празнува
община Стара Загора