Орехите намаляват неконтролируемия апетит
Орехите намаляват неконтролируемия апетит / ThinkStock/Getty Images
Четвъртият национален фестивал на ореха отново ще събере производители и преработватели на черупковите плодове в село  Голямо Дряново, Казанлъшко, на 21 октомври. Фестивалът, който все повече набира популярност в страната и чужбина  със своята уникална самобитност, се организира под патронажа на Националната асоциация на производителите и преработвателите на орехи.

Идеята за празника идва от старата слава на Голямодряновските орехи и огромния масив с  близо 3000 декара насаждения край селото.

По традиция стартът на празника се дава от черешово топче и местните войводи, а богата фолклорна програма забавлява гостите на фестивала от ранни зори до късно вечерта. Много публика и почитатели събира и вкусната дълга трапеза, наредена от местните домакини, в която всяка една от тях показва кулинарен майсторлък с десерти и ястия с орехи.

За втора поредна година читалището в селото отворя врати за самобитна експозиция на уникални български автентични носии. На цяла една улица производители и преработватели редят своята продукция и  произведеното от нея.

Фестивалът на ореха в Голямо Дряново става възможен и благодарение на подкрепата и организаторската работа на орехопроизводителите Спас Момов и Георги Василев.