Чаршия на занаятите и богата програма на Еньовденския събор
Чаршия на занаятите и богата програма на Еньовденския събор / DarikNews.bg

На 21 юни на Старозагорските минерални бани ще се проведе традиционният Еньовденски събор. Той е посветен на първата жътва, билко-водолечението и здравословното хранене. Целта на събора е да обогати, популяризира и съхрани българския фолклор.

На Еньовден билките имат най-голяма лечебна сила. Затова рано ще бъдат набрани билки, с които ще се увие венец.

По програма в 5,00 часа ще бъде посрещнат изгрева и ще започне брането на билки и цветя. В 8,30 часа се започне плетенето на еньовденския венец. Час по-късно ще стартира и художествената програма от клубове за народни танци и певчески групи.
Тази година ще участват 12 състава от Стара Загора, както и от Димитровград, Ямбол, Твърдица, Харманли, Хасково, Долна Митрополия, Калофер, Плевен и София.

В деня на празника ще има чаршия на занаятите, щандове за тестени, млечни и пчелни изделия. Специално за Еньовденския събор ще бъде обособен селски двор, в който ще има демонстрации на дейности, свързани с бита и културата на селищата от община Стара Загора.

Гостите на събора могат да посетят и зооизложението на Земеделския институт, където ще бъдат показани редки видове домашни животни и птици.

Нощта преди 21-ви юни можете да пренощувате на палатков лагер и сутринта да се включите в посрещането на изгрева, както и да участвате в босоногото хоро. Според народното поверие танцуването на този ден зарежда с енергия организма и предпазва от болести и контузии.