БСП-Казанлък с възражение до ЦИК заради състава на ОИК-Казанлък
БСП-Казанлък с възражение до ЦИК заради състава на ОИК-Казанлък / община Казанлък

Председателят на БСП-Казанлък Николай Терзиев изпрати възражение до Централната избирателна комисия по повод състава на Обищнската избирателна комисия в Казанлък. Консултациите между политическите сили се състояха във вторник и след това бе обявено, че е постигнато съгласие за състава на комисията, а споразумението е подписано от БСП с особено мнение.

"При проведените консултации не беше постигнато съгласие между политически сили. Спазвайки разпоредбите на т.5 от Решение № 1524-МИ/18.08.2015 год. на ЦИК, ние като Коалиция сме депозирали всички изискуеми документи, включително писмено предложение относно имената и длъжностите на нашите представители. При подбора на нашите персонални предложения сме се водили освен от критериите, поставени от самата ЦИК, но и от личните и професионални качества, познания и умения на нашите представители.

В хода на преговорите устно бяха направени предложения за ръководство на ОИК от страна на други политически сили.

Противно на всякакви нормативно установени правила, кметът на община Казанлък, проведе явно гласуване между представителите на политическите сили, по отношение на всяка от кандидатурите за съответните постове и така бе определено ръководството на ОИК-Казанлък. По този начин бе наложено решение, взето по силата на висшегласието.

Не беше взет под внимание и изложения от нас аргумент, че съгласно указанията на ЦИК, отразени в т.15.4 от Решение № 1524-МИ/18.08.2015 год. е препоръчително членовете на ОИК да са юристи. Предложените от нас кандидати са юристи, нещо повече - адв. Адриана Тенева, предложена за длъжността „секретар" на ОИК-Казанлък, беше член на РИК-Ст.Загора при провеждане на последните парламентарни избори, т.е. има и практически опит в организацията на изборния процес.

Лицата предложени за „зам.-председател" и „секретар" на ОИК не са юристи.

Категорично заявяваме, че нямаме нищо против конкретните личности, но при положение, че именно ръководството на ОИК я представлява, изготвя и официализира актовете на ОИК е наложително лицата да имат съответната правна подготовка.

За Коалиция „БСП лява България" е абсолютно неприемливо, втората по големина парламентарнопредставена политическа сила, да бъде елиминирана от ръководството на ОИК. На практика в ръководството на ОИК-Казанлък са представени две партии от управляващата в момента коалиция - ПП ГЕРБ и Реформаторски блок. Този факт в никакъв случай не може да бъде гаранция за прозрачност и честност на предстоящите местни избори.

Считаме, че гласуване на отделни кандидатури при провеждане на консултации за състав и ръководство на ОИК е недопустимо. Единствените, които в конкретния случай имат право да вземат решенията си с гласуване, са членовете на ЦИК", се казва във възражението на БСП".

От там настояват централната избирателна комисия да назначи служебно състава на ОИК-Казанлък като поверят председателското място на представител на ПП ГЕРБ, зам-председателското на ДПС и мястото на секретар - на коалиция "БСП Лява България". В момента председателят е от ПП „ГЕРБ", заместник- председателят от ПП „Атака" и секретарят от Коалиция„Реформаторски блок".