Бизнес делегация от Стара Загора посети руския град Самара.
Бизнес делегация от Стара Загора посети руския град Самара. / Търговско-промишлена палата Стара Загора

8-членна делегация от Стара Загора посети руския град Самара по повод празника на града, който отбеляза 427 години от своето създаване. В нея участваха зам.-кметът Иванка Сотирова, председателят на Търговско-промишлена палата - Стара Загора Олег Стоилов, Георги Симеонов - директор на дирекция Устойчиво развитие и евроинтеграция в Общината, общинските съветници Бояна Буюклиева и Станислав Стоянов.

Българските гости присъстваха на тържественото заседание на Общинския съвет на Самара, посветено на празника, което се проведе в сградата на Филхармонията. В заседанието участваха досегашните почетни граждани, на които по тържествен начин беше изразена изключителна благодарност за големите им заслуги за развитието на града.

През 2013 г. се навършват 150 години от обявяването на първия почетен гражданин на Самара. Тогава инициативата е била направена и за първи път в Русия, точно в руския град, побратимен със Стара Загора.

Делегацията от Стара Загора се срещна със зам.-кмета на Самара Александър Карпушкин, с ръководителя на Департамента за икономическо развитие Дмитрий Колмъйков и с други представители на общинската администрация.

По време на разговорите е обсъдено бъдещо партньорство и взаимодействие между двата града.

Делегацията посети Иверския женски манастир, в който е било ушито Самарското знаме. Негово точно копие е експонирано в параклис в двора на светата обител и присъства на фестивалите на класическата музика.