Без увеличение на семестриалните такси в Тракийския университет
Без увеличение на семестриалните такси в Тракийския университет / DarikNews.bg, архив

Модерен университет-мисията възможна. Това е мотото, под което ще се развива Тракийският университет в Стара Загора през следващите години.

Приета е функционално-управленска структура на учебното заведение, обясни ректорът проф. Иван Въшин и допълни, че към момента се разработва проект за Център за компетентност към висшето училище, с който ще се кандидатства за европейско финансиране.

През изминалите девет години семестриалните такси не са увеличавани, не се предвижда това да се случи и през следващите години. Единствено таксата в Педагогическия факултет е с 20 лева повече.

На 9 март започва приемът за предварителните изпити, първият от които е на 26 март, а редовната сесия стартира на 6 юни.  За всички специалности, с изключение на Хуманна медицина ще важат и оценките от матурите.

„Откриваме нова учебна  дисциплина „Педагогика на обучението по информационни технологии”, обясни зам.-ректорът проф. Гюрга Михайлова. Тази година ще се приемат и чуждестранни студенти за обучение в първи курс по ветеринарна медицина. Общо 370 са чужденците, които се обучават на английски и български език в Тракийския университет. Те са от 27 държави, най-голям е броят на англичаните, но има и студенти от Сингапур и Малайзия.

В момента се работи и за въвеждането на дистанционнна форма на обучение.

От ръководството на университета заявиха, че предвиждат да се увеличи обучението по чужд език.