Без сериозна оптимизация в Арсенал. Отпускът - до 15-ти април
Без сериозна оптимизация в Арсенал. Отпускът - до 15-ти април / ПРЕСТВ

До 15-ти април част от колектива на „Арсенал"- Казанлък е в отпуск- платен или неплатен. Основната причина за това са намалени поръчки и обем на работа. С цел съхраняване на персонала и работните места, ръководството на фирмата е предприело тази непопулярна мярка.

Отпускът е в сила за част от звената от 18-ти март, като за месеците април и март на практика арсеналци ще са в работен режим от по 4 часа. На пълна заетост към момента са заводите, обезпечени с поръчки и договори, съобщи зам. изп. директор на оръжейницата Станил Станилов.

Към този момент не планираме сериозна оптимизация на персонала. Правим всичко възможно, за да запазим хората в оръжейницата, балансираме с числеността на персонала, в зависимост от поръчките така, че и „вълкът да е сит и агнето цяло", защото си даваме сметка, че не можем да извадим на улицата наведнъж 1000 човека, заяви Николай Ибушев- изпълнителен директор на фирмата.

Ръководството на Община Казанлък и мениджърския екип на „Арсенал" проведоха поредна среща за- разговор за ситуацията във фирмата, довела до мярката за отпуск на голяма част от персонала и обсъдиха партньорството си в Общинския съвет на Казанлък.

Към настоящия момент не са предприети мерки за големи съкращения във фирмата, каквито информации се носят в града. Освобождават се до 50 човека от персонала на фирмата, предимно пенсионери. Грижата за хората и социалния мир в региона са приоритет за ръководството на „Арсенал", въпреки сложната ситуация,в която работим и жестоката конкуренция на световните пазари за този вид продукция, заяви Николай Ибушев.

„Арсенал" е не само предприятие за хляб,затова е важно хората да имат информация за ставащото и да не се дава възможност слуховете за фирмата да разстройват гражданството", каза кметът на Казанлък Галина Стоянова.
Тя обяви, че по време на предстоящото посещение в Казанлък на 26-ти март на служебния премиер Марин Райков и министъра на отбраната Тодор Тагаринов се планира среща с мениджърския екип на „Арсенал".

По време на съвместната среща бе изразена надежда, че въпреки трудностите, ръководният екип на фирмата продължава да работи на пълни обороти, с цел търсене на възможности за нови пазари. Към настоящия момент в „Арсенал" на практика работят 5 010 души и по численост е едно от най- големите предприятия в страната.